WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι τα αποξηραμένα φρούτα υγιεινά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιανουαρίου 2021

Είναι τα αποξηραμένα φρούτα υγιεινά;

Οι πληροφορίες για τα αποξηραμένα φρούτα είναι αρκετά αντιφατικές. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα υγιεινό σνακ, κάποιοι  άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ καλύτερα από ένα γλυκό. Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να καλύψετε τις απαιτήσεις σας σε φρούτα και επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση, όταν δεν διατίθενται τα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.

Για παράδειγμα ένα τέταρτο φλιτζάνι σταφίδας, περιέχει περίπου 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  σε κάλιο- την ίδια ποσότητα που θα λάβατε από ένα φλιτζάνι φρέσκα σταφύλια.

Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε οτι τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν από 3,7 – 9,8γρ φυτικών ινών/100γρ ποσότητα που συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους δεν μπορούν να τρώνε φρούτα στην καθημερινότητά τους.

Όμως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους μακροθρεπτικούς στόχους και το σωματικό σας βάρος. Γιατί εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμίδες ή στα μεγέθη των μερίδων, τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα φρέσκα φρούτα σας χορταίνουν περισσότερο. 

Όταν τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι τόσο υγιεινά

Επικρατεί μια κοινή υπόθεση ότι τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλές μάρκες προϊόντων αποξηραμένων φρούτων περιέχουν μόνο φρούτα και τίποτα άλλο.

Εάν θέλετε να αναζητήσετε κοινά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα αποξηραμένα φρούτα, δείτε αν στις ετικέτες αναγράφονται τα παρακάτω: σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Οι πιο υγιεινές ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων δεν περιέχουν κανένα από αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αποξηραμένα φρούτα που φέρουν την ένδειξη "ζαχαρωμένα" ή "κρυσταλλωμένα" - σημαίνει απλά ότι έχει προστεθεί ζάχαρη. Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ήδη φυσική ζάχαρη, θα έχουν αρκετά γλυκιά γεύση χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. 

Επίσης είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά το μέγεθος της μερίδας όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα, καθώς είναι εύκολο να ξεφύγετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε. Δεδομένου ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο στομάχι σας από ό, τι τα φρέσκα φρούτα, πιθανότατα θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερα αποξηραμένα για να αισθανθείτε χορτάτοι- και θα πάρετε πολύ περισσότερες θερμίδες από ό, τι έχετε προγραμματίσει. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι σταφύλι περιέχει περίπου 64 θερμίδες, ενώ 1 φλιτζάνι σταφίδα έχει σχεδόν 500 θερμίδες. 

Θυμηθείτε, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα από τα αντίστοιχα φρέσκα. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να φάτε δέκα βερίκοκα το πρωί; Πιθανώς όχι, αλλά θα μπορούσατε εύκολα να φάτε 10 αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς να το σκεφτείτε.

Ένας λοιπόν καλός κανόνας είναι να διατηρείτε τα αποξηραμένα φρούτα σε μερίδες, ώστε να ξέρετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Επομένως, τα αποξηραμένη φρούτα είναι υγιεινά, ή όχι; Εξαρτάται πραγματικά από τους προσωπικούς σας στόχους και την υγεία σας. Εάν δυσκολεύσετε να τρώτε φρέσκα φρούτα, μια ελεγχόμενη μερίδα αποξηραμένων μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ.

Θυμηθείτε, ωστόσο: Το να έχετε φρέσκα φρούτα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή σας ενυδάτωση λόγω της φυσικής του περιεκτικότητας σε νερό, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα δεν περιέχουν νερό. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.