Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο John Hopkins το 1920 ως θεραπεία για την επιληψία. Είναι μια διατροφή υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες που δημιουργεί την παραγωγή κετονών στον οργανισμό, τη λεγόμενη κέτωση.
Τι είναι οι κετόνες
Η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό βασίζεται στη γλυκόζη, που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα υδατανθράκων το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης και αναζητάει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και αυτές είναι οι αποθήκες του λίπους. Μέσω του μεταβολισμού το λίπος μετατρέπεται σε κετόνες, μόρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
Τι περιέχει μια κετογονική δίαιτα
Η κετογινική δίαιτα έχει ως σκοπό να ξεκλειδώσει τις αποθήκες του λίπους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών και να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων. Άρα κάποιος που ακολουθεί τη συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να καταναλώσει έλαια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, λαχανικά, φρούτα χωρίς πολλά σάκχαρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά ό,τι περιέχει λιπαρά.
Τα απαγορευμένα της κετογονικής δίαιτας είναι τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα αμυλούχα λαχανικά και πολλά όσπρια και φρούτα. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, η κετογονική περιορίζει και τις θερμίδες.
Τι θα συμβεί εάν ακολουθήσετε την κετογονική δίαιτα
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κετογονική δίαιτα αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για ταχεία απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη απώλεια κιλών. Ένα ακόμη θετικό της κετογονικής δίαιτας είναι πως προκαλεί κορεσμό, γιατί βασίζεται λιπαρά και εν μέρει στην πρωτεΐνη, συστατικά που προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην πιο εύκολη απώλεια βάρους.
Εκτός από την επιληψία που προαναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κετογονική δίαιτα με την προστασία ενάντια σε αρκετά νοσήματα. Για παράδειγμα φαίνεται να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της ινσουλίνης, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος για τα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, είναι πιθανόν να βοηθάει στη μείωση συμπτωμάτων σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Εκτός όμως από τα θετικά υπάρχουν και κάποια αρνητικά που μπορεί να προκαλέσει η κετογονική δίαιτα. Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι η δυσάρεστη αναπνοή Η κακοσμία προκαλείται από ένα είδος κετόνης που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους. Κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας τα επίπεδα της συγκεκριμένης κετόνης είναι αυξημένα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσπαθεί να απαλλαγεί μέσω της εκπνοής.
Προβλήματα στην πέψη. Όταν αλλάζουμε τις διατροφικές συνήθειες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε πεπτικά προβλήματα. Έτσι, τις πρώτες ημέρες/εβδομάδες της δίαιτας, μπορεί να εκδηλώσετε συμπτώματα, όπως διάρροια ή ναυτία. Επιπλέον, λόγω της πτώσης του σακχάρου του αίματος σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να έχετε κακή διάθεση, να νιώθετε πως έχετε ξεμένει από ενέργεια και να έχετε έντονο αίσθημα πείνας ή λιγούρας.
Επίσης η υψηλή κατανάλωση λιπαρών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που είναι γνωστοί εχθροί της υγείας της καρδιάς.
Τέλος η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, προϊόντων ολικής άλεσης και οσπρίων μπορεί να μεταφραστεί σε ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ομαλή κινητικότητα του εντέρου. Έτσι, η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα.
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι αυτό που τελικά έχει σημασία στην απώλεια βάρους είναι ο βαθμός συμμόρφωσης στη δίαιτα και οι αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε στο φαγητό. Οι κετογονικές δίαιτες και πολύ περισσότερο οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες κι υψηλής σε πρωτεΐνη, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του διαιτολόγου και να είναι μέρος της στρατηγικής του σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.