WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Απριλίου 2021

Συμβουλές για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει σε κάθε γυναίκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για να μπείτε στην εμμηνόπαυση προετοιμασμένες. 

Τι μπορεί να σας δημιουργήσει η ορμονική ανισορροπία

Αυτή η  ορμονική αλλαγή , η οποία ξεκινά κατά μέσο όρο στα 51 έτη, κατηγορείται για κολπική ξηρότητα, ακράτεια, αϋπνία και αύξηση λίπους. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαρκέσει επτά έως εννέα χρόνια και για το ένα τρίτο των γυναικών, οι εξάψεις μπορούν να διαρκέσουν έως και μια δεκαετία.

Είναι αλήθεια ότι μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα και απλά συνεχίζουν και τίποτα δεν συμβαίνει ποτέ. Αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν σημαντικές διαταραχές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου, επίσης δεν μπορούν να σκεφτούν και να λειτουργήσουν στην εργασία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Προσπαθήστε να ντύνεστε ελαφριά. Τη νύχτα, οι εξάψεις μπορεί να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε. Υπάρχουν όμως τρόποι για να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό. Γυρίστε το μαξιλάρι και βάλτε το πρόσωπό σας στη δροσερή πλευρά. Επιλέξτε ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι για να διατηρήσετε τον αέρα σε κίνηση. Να έχετε επίσης πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να πιείτε αμέσως μόλις νιώσετε ότι ζεσταίνεστε.

Ενισχύστε τις πιθανότητες ύπνου. Η γιόγκα, το tai chi και ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν κοιμηθείτε. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά - απλώς σταματήστε 3 ώρες πριν τον ύπνο. Παραλείψτε το ποτό, αφού το αλκοόλ θα σας ξυπνήσει αργότερα. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα βοηθήματα ύπνου.

Βοηθήστε τη λίπανση του κόλπου. Οι αλλαγές ορμονών αφήνουν τον κόλπο πιο στεγνό, γεγονός που μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο. Υπάρχουν όμως πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Δοκιμάστε τα λιπαντικά για ενυδάτωση του κόλπου. Όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο καλύτερο για τη ροή του αίματος στον κόλπο.

Δώστε προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή . Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να κάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ακόμη χειρότερα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πάρα πολλών απλών υδατανθράκων μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την κατάθλιψη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Δοκιμάστε να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, του αλκοόλ και αυξήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τις φυτικές ίνες.

Εξασκήστε τον εγκέφαλό σας. Μάθετε κάτι νέο όπως ένα χόμπι ή μια ξένη γλώσσα. Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν μερικά προβλήματα μνήμης.

Κρατήστε το σώμα σας ενυδατωμένο. Οι εξάψεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, οπότε για να είστε προετοιμασμένες, να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να πιείτε αμέσως μόλις νιώσετε ότι ζεσταίνεστε.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.