WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι για να μην πίνετε νερό με λεμόνι


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαΐου 2021

Οι κυριότεροι λόγοι για να μην πίνετε νερό με λεμόνι
Το νερό με λεμόνι έχει πάρα πολλούς οπαδούς με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι το μαγικό ρόφημα για να κάψουν το λίπος και να χάσουν τα περιττά κιλά.

Το νερό με λεμόνι έχει πάρα πολλούς οπαδούς με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι το μαγικό ρόφημα για να κάψουν το λίπος και να χάσουν τα περιττά κιλά.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να τα βάλουμε στη σωστή θέση.

Μπορεί το νερό με λεμόνι να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό; Δυστυχώς, είναι κάτι πολύ απλό για να είναι αληθινό. Το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το δέρμα είναι υπεύθυνα για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνο του όλες τις τοξίνες και γενικά  τις ουσίες που του είναι άχρηστες. Το λεμόνι θα μπορούσε να βοηθήσει αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες, κάτι που δεν είναι εφικτό. Γι αυτό αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες, απλά περιορίστε την έκθεση σας στις βλαβερές ουσίες.

Επίσης το νερό με το λεμόνι δεν είναι μαγικό φίλτρο που θα αυξήσει τον μεταβολισμό και θα σας αδυνατίσει. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάποια επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει. Ωστόσο όπως όλα τα υγρά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κορεσμού και στην ενυδάτωση, έτσι ώστε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εφόσον ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το λεμόνι ως μια από τις βασικές τροφές της αλκαλικής δίαιτας, υποστηρίζοντας πως είναι όξινο και όταν μπει στο σώμα θα γίνει αλκαλικό συμβάλλοντας στην ισορροπία του ΡH. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού καμία τροφή δεν μπορεί να αλλάξει τόσο απλά το pH του αίματος. Τα όργανα στο σώμα μας δουλεύουν για να διατηρούν σταθερό το pH και οι τροφές δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Επίσης αυτό το ρόφημα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν  πίνετε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα.

Καούρα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καούρα ή να κάνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση χειρότερη. Η καούρα συμβαίνει όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας, δε λειτουργεί σωστά και το οξύ από το στομάχι σας κινείται πίσω στον οισοφάγο, μια διαδικασία γνωστή ως παλινδρόμηση. Η καούρα αναφέρεται επίσης και ως παλινδρόμηση οξέος και προκαλεί αίσθημα καύσους και πόνο στο στήθος. Εάν πάσχετε από αυτά τα συμπτώματα επισκεφτείτε τον γιατρό σας και σταματήστε να πίνετε λεμόνι με νερό.

Διάβρωση των δοντιών. Εάν πίνετε πολύ συχνά λεμόνι υπάρχει ο κίνδυνος να διαβρωθεί το σμάλτο των δοντιών. Για να προστατευτείτε από αυτή την κατάσταση μπορείτε να πίνετε τα όξινα ποτά με καλαμάκι. Αν ήδη αντιμετωπίζετε διάβρωση των δοντιών, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Πιο σπάνια το νερό με λεμόνι μπορεί να έχει διουρητική δράση. Και αυτό οφείλεται στο ασκορβικό οξύ που περιέχουν τα λεμόνια, το οποίο αυξάνει την παραγωγή ούρων. Η συχνοουρία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες νερού με λεμόνι που καταναλώνετε.

Συμπερασματικά

Μην πίνετε νερό με λεμόνι για την αντιμετώπιση κάθε ιατρικού προβλήματος, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Εάν αντιμετωπίσετε τυχόν παρενέργειες από την κατανάλωση αυτού του ποτού, να το σταματήσετε αμέσως. Αν οι παρενέργειες επιμένουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Αν πίνετε λεμόνι με νερό για να πάρετε βιταμίνη C, να έχετε κατά νου ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι πολύ ασταθής και είναι καλύτερα να την πάρετε από τα ολόκληρα φρούτα, όπως ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλι.

Δείτε επίσης: Νεαρή φωτογράφος αποτυπώνει την διπολική διαταραχή της μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.