WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να βοηθήσει την καρδιά σας; Τι πιστεύουν οι ειδικοί


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2021

Μπορεί η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να βοηθήσει την καρδιά σας; Τι πιστεύουν οι ειδικοί

Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στην 70η ετήσια επιστημονική συνεδρία του American College of Cardiology δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως όχι περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Για τους άντρες, ισοδυναμούσε με δύο ποτά την ημέρα. Αυτό συγκρίθηκε με άτομα που είτε δεν έπιναν αλκοόλ ή που έπιναν υπερβολικά.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ένα όφελος για την καρδιά από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα της Mass General Brigham Biobank για τη διεξαγωγή της μελέτης τους.

Συνολικά, υπήρχαν 53.064 συμμετέχοντες στη μελέτη με μέσο όρο ηλικίας 57,2 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες χαμηλής, μέτριας και υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο προσδιορίστηκαν χρησιμοποιώντας διαγνωστικούς κωδικούς.

Χρησιμοποιήθηκε απεικόνιση PET για την εξέταση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν 20% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν, σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ. Είχαν επίσης χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.

Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στην ικανότητά του αλκοόλ να μειώνει τα σήματα στρες στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν την κατανάλωση αλκοόλ ως τρόπο μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το αλκοόλ σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχή χρήσης ουσιών. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση, είναι καλύτεροι και ασφαλέστεροι τρόποι για τη μείωση του κινδύνου.

Δείτε επίσης: 25 Celebrities που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.