WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιστήμη μίλησε: Το να είστε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2021

Η επιστήμη μίλησε: Το να είστε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του αριθμού και της σχετικής ηλικίας των αδελφών και του συνδυασμού κινδύνου θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

To οικογενειακό ιστορικό και ο τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή, είναι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εκτός όμως από το οικογενειακό ιστορικό που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική προδιάθεση, υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η οικογενειακή δομή, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, λίγες μόνο μελέτες εξέτασαν τον αντίκτυπο της οικογενειακής δομής στα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Lund και στην οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας 30–58 ετών, δείχνει ότι ο αριθμός των αδελφών και η σειρά γεννήσεων μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο των συνολικών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης εμφανίζονται στο περιοδικό BMJ Open. 

Για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή δομή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Σουηδικό μητρώο πολλαπλών γενεών (MGR). Το μητρώο περιλαμβάνει αρχεία βιολογικών γονέων που γεννήθηκαν μετά το 1931 και ζούσαν το 1961, παρέχοντας έτσι ένα εξαιρετικά μεγάλο σύνολο δεδομένων.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα 1,36 εκατομμυρίων ανδρών και 1,32 εκατομμυρίων γυναικών ηλικίας 30–58 ετών. Προσδιόρισαν τον κίνδυνο μη θανατηφόρων και θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και τη συνολική θνησιμότητα μεταξύ αυτών των ατόμων χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα θανάτου και από τα νοσοκομεία.

Παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση και οι ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όσον αφορά τα μέλη της οικογένειας, οι άνδρες και οι γυναίκες με ένα ή δύο αδέλφια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, από εκείνους που δεν είχαν αδέλφια, ενώ εκείνοι με τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια είχαν υψηλότερο κίνδυνο.

Άνδρες με τρία ή περισσότερα αδέλφια είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν μοναχοπαίδια. Ομοίως, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αδέλφια, οι γυναίκες με τρία ή περισσότερα αδέλφια είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον, οι γυναίκες με δύο ή περισσότερα αδέλφια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων επεισοδίων.

Στην περίπτωση της σειράς γέννησης, τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρώτα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και στεφανιαίων επεισοδίων, από εκείνα που γεννήθηκαν αργότερα.

Ωστόσο παρόλο που οι ερευνητές παρατήρησαν πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι αρκετά μεγάλη, είπαν πως είναι επίσης και μια μελέτη παρατήρησης. Αυτό σημαίνει ότι δείχνει μόνο μια σχέση - όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. 

Τέλος λόγω της έλλειψης δεδομένων, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να λάβουν υπόψη μεταβλητές όπως διαγνωστικές διαδικασίες, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, κάπνισμα, διατροφή και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.