WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η καλύτερη τεχνική που θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2021

Αυτή είναι η καλύτερη τεχνική που θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά
Ξυπνάτε το πρωί ντύνεστε στα γρήγορα, τρώτε κάτι στα γρήγορα ή χειρότερα δεν τρώτε τίποτα και φτάνει το μεσημέρι όπου πεινάτε σα λύκος.

Ξυπνάτε το πρωί ντύνεστε στα γρήγορα, τρώτε κάτι στα γρήγορα ή χειρότερα δεν τρώτε τίποτα και φτάνει το μεσημέρι όπου πεινάτε σα λύκος. Τότε τσιμπάτε κάτι ενώ ταυτόχρονα είστε μπροστά στον υπολογιστή και όταν φτάνει το βράδυ, τρώτε όσο βλέπετε την αγαπημένη σειρά ή όσο κάνετε κάποια άλλη δουλειά στο σπίτι.

Όλα αυτά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, αφού με τόσες υποχρεώσεις το φαγητό είναι τελευταίο στη λίστα με αποτέλεσμα να πολλοί να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές.

Η λύση όμως δεν βρίσκεται μόνο σε αυτό που τρώτε, αλλά και στο πώς το τρώτε. Αυτό υποστηρίζει και το mindful eating, την κατανάλωση δηλαδή τροφής, όχι από παρόρμηση, αλλά με συνείδηση του αισθήματος πραγματικής πείνας. Και παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι δίαιτα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κιλών αλλά και στην αποδοχή του σώματός μας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το mindful eating

Το mindful eating σας βοηθάει να γνωρίζετε τι τρώτε και να συνειδητοποιήσετε κάποιες γεύσεις που πιθανότατα δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ πριν, αλλά και να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Όταν δίνετε προσοχή σε κάθε μπουκιά που καταναλώνετε, μπορείτε επίσης να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα ως συναισθηματικό δεκανίκι.

Πώς θα εξασκήσετε το mindful eating

Αφήστε το σώμα σας να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει

Τις περισσότερες φορές τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα του σώματός σας που σας λένε ότι έχετε χορτάσει.

Όμως το να τρώτε αργά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να κάνετε ώστε αν βοηθήσετε το σώμα να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλο. Το σώμα χρειάζεται 20 λεπτά για να στείλει το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο, γι 'αυτό πολλές φορές τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού χωρίς να το έχουμε καταλάβει. 

Αλλά, εάν επιβραδύνετε, μπορείτε να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία ακούσει τα σήματα ότι έχετε φάει τη σωστή ποσότητα. 

Γνωρίστε τα σήματα πείνας του σώματός σας

Αντιμετωπίζετε μια συναισθηματική ανάγκη ή ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του σώματός σας; Αντί να τρώτε μόνο όταν λαμβάνετε συναισθηματικά σήματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα μας, είτε είναι το άγχος, η θλίψη, η απογοήτευση, η μοναξιά ή ακόμα και η πλήξη, μπορείτε απλά να μάθετε να ακούτε το σώμα σας. Αναρωτηθείτε:  Ποια είναι τα πραγματικά σήματα πείνας και ποια είναι η συναισθηματική σας πείνα.

Δώστε στο φαγητό σας την προσοχή που του αξίζει.  

Κλείσε την τηλεόραση και τον υπολογιστή σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο. Ο σκοπός είναι να εστιάζετε αποκλειστικά στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: « Τι βάζω στο στόμα μου; Μυρίζει καλά; Θέλω να το βάλω στο σώμα μου;». Δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα. Τρώτε μόνο συνειδητά και με πρόθεση.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Οι περισσότεροι τρώτε μηχανικά, περιπλανιέστε στην κουζίνα κοιτάζοντας τα ντουλάπια για να βρείτε κάτι να φάτε ή τρώτε σε τυχαίες ώρες και μέρη, αντί να έχετε ήδη ετοιμάσει μια λίστα με  γεύματα και σνακ. Εάν όμως ξεκινήσετε να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, τότε θα αποκτήσετε και μια πιο υγιής σχέση με το φαγητό. 
 

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο παράξενες φωτογραφίες από το αρχείο του Guinness World Records

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.