WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο τσάι πρέπει να πίνετε εάν θέλετε να χάσετε πολλά κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουλίου 2021

Πόσο τσάι πρέπει να πίνετε εάν θέλετε να χάσετε πολλά κιλά
Το τσάι έχει χαρακτηριστεί το ελιξίριο της Ανατολής, καθώς έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Το τσάι έχει χαρακτηριστεί το ελιξίριο της Ανατολής, καθώς έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον έλεγχο της χοληστερίνης. Όμως τι συμβαίνει με την απώλεια βάρους;

Πόσο τσάι πρέπει να πίνετε για να χάσετε κιλά;

Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center προτείνει να πίνετε 2-3 φλιτζάνια τσάι, κυρίως πράσινο, καθημερινά, για να πάρετε μια επαρκή δόση, η οποία προάγει την υγεία σας. Αυτό περιλαμβάνει 240 με 320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις είναι αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες και ότι μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό σας.

Αρκετές μελέτες αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, είναι ότι η επίδραση αυτή είναι παροδική και μακροχρόνια δεν φαίνεται ουσιαστική επίδραση αποκλειστικά και μόνο του τσαγιού στο σωματικό μας βάρος.

Επίσης, μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των μελετών για τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην απώλεια βάρους, που δημοσιεύθηκε στην "Nutrición Hospitalaria" το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη λιπώδη μάζα. Γενικά όμως, οι μελέτες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μπορεί στις διαφημίσεις να προβάλλεται σαν το ρόφημα που είναι εχθρός του λίπους. Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τσάι από μόνο του για να χάσετε κιλά, αλλά πρέπει να ακολουθείτε και την κατάλληλη διατροφή. Ένας σίγουρος λόγος που πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι είναι, ότι μειώνει την όρεξη και ότι περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και συστατικά, τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση  της καλής υγείας.

Είδη τσαγιού και απώλεια βάρους 

Μαύρο τσάι

Αυτός είναι ο τύπος τσαγιού που σερβίρεται συχνά σε κινέζικα εστιατόρια και χρησιμοποιείται για την παρασκευή παγωμένου τσαγιού. Είναι ζυμωμένο - μια διαδικασία που αυξάνει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Το μαύρο τσάι έχει έντονη και πλούσια γεύση. Το αν βοηθά στην απώλεια βάρους δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους υποδηλώνει ότι ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του λίπους στα έντερα. 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συνήθως δεν έχει υποστεί ζύμωση.  Περιέχει επίσης τον πιο ισχυρό τύπο κατεχίνης, που ονομάζεται EGCG. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε EGCG ή έπιναν πράσινο τσάι ενισχυμένο με κατεχίνη έχασαν περίπου 3 κιλά σε 3 μήνες. 

Για να πάρετε την ίδια ποσότητα EGCG που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, θα πρέπει να πίνετε περίπου έξι έως επτά φλιτζάνια πράσινου τσαγιού κάθε μέρα. Αν και σπάνια, εκχυλίσματα τσαγιού υψηλής δόσης που βρέθηκαν σε ορισμένα συμπληρώματα απώλειας βάρους έχουν συνδεθεί με σοβαρή ηπατική βλάβη.

Λευκό τσάι

Αυτό το τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και έχει μια ελαφριά, γλυκιά γεύση. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το λευκό τσάι επιτάχυνε τη διάσπαση των υπαρχόντων λιποκυττάρων και εμποδίζει τον σχηματισμό νέων. Το αν έχει τα ίδια αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι ακόμα γνωστό. 

Αν σας αρέσει να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι με το πρωινό σας ή το απογευματινό σνακ ή μόνο του, απολαύστε το. Είναι ασφαλές να πίνετε εφόσον η καφεΐνη δεν σας κάνουν νευρικούς. Και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από τον  καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε πως κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει, έτσι και το τσάι μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά όχι μόνο του. Θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.
 

Δείτε ακόμα: Ζευγάρια που καθόρισαν τα 00s και μας θυμίζουν τους Bennifer

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.