WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί εάν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή πρέπει να το ξανασκεφτείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Αυγούστου 2021

Γιατί εάν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Μια από τις πιο γνωστές δίαιτες είναι η αλκαλική την οποία λατρεύουν οι σταρ του Hollywood και απογειώθηκε όταν η Victoria Beckham δήλωσε ότι την ακολουθεί κατά γράμμα.  Η αλκαλική δίαιτα υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, αλλά ότι συμβάλει και στην αποτροπή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή

Η βασική φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται αυτή η διατροφή είναι ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία δεν διαταράσσουν το PH του οργανισμού του με σκοπό είτε να προλάβει την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως η οστεοπόρωση.

Το αίμα μας πρέπει να έχει PH 7,3 με 7,4. Σύμφωνα λοιπόν με την αλκαλική διατροφή ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούμε να αλλάξουμε το PΗ στο αίμα και έτσι να αποτρέψουμε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και την αύξηση του βάρους. 

Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε  60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%.

Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο οργανισμός διατηρεί σταθερό το PH του αίματος με πολύ μεγάλη ακρίβεια από 7,35-7,45. Αυτό που μεταβάλλεται με βάση την διατροφή μας και μπορεί να κυμαίνεται από βασικό μέχρι όξινο είναι το PH των ούρων μας.

Όπως καταλαβαίνουμε στα ζωτικά όργανα καθώς και στο αίμα δεν γίνεται να έχουμε σημαντικές αλλαγές αφού τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο, ενώ μάλιστα οι μεταβολές αυτές που συμβαίνουν στο PH των ούρων στόχο έχουν την διατήρηση σταθερού PH στο αίμα μας.

Σε γενικές γραμμές στις όξινες τροφές περιλαμβάνεται το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το αλκοόλ και τα σιτηρά. Ουδέτερες τροφές είναι τα φυτικά έλαια, τα αμυλούχα τρόφιμα και τα σάκχαρα, ενώ οι αλκαλικές τροφές αποτελούνται από τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό εάν ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή θα πρέπει να απαρνηθείτε πολλές τροφές, που σίγουρα κάποιες από αυτές θα είναι και οι αγαπημένες σας. Από την άλλη μεριά θα αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, βοηθώντας έτσι τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και την αύξηση του κορεσμού.

Θα χάσετε όμως κιλά εάν ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή; 

Η απάντηση είναι ότι θα χάσετε, αλλά όχι για το λόγο που πιστεύετε. Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να μειωθεί το βάρος σας είναι επειδή κατά τη διάρκεια της αλκαλικής δίαιτας δεν καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές, όπως πίτσα, γλυκά, σοκολάτες. Όμως όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του. 

Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων.

Όμως δεν θα μπορούσαμε να την συστήσουμε για τον γενικό πληθυσμό ως αποκλειστικό τρόπο διατροφής καθώς κάτι τέτοιο θα απέκλειε σημαντικές ομάδες τροφίμων χρήσιμες εξίσου χρήσιμες για τον οργανισμό μας.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.