WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πώς θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας μέσα σε μια ημέρα


26 Αυγούστου 2021

Δείτε πώς θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας μέσα σε μια ημέρα
Ο βασικός μεταβολισμός αντανακλά την ελάχιστη ενεργειακή απαίτηση, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του οργανισμού, κάτω από συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και περιλαμβάνει τον μεταβολισμό κατά τον ύπνο και κατά την εγρήγορση. 

Ο βασικός μεταβολισμός αντανακλά την ελάχιστη ενεργειακή απαίτηση, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του οργανισμού, κάτω από συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και περιλαμβάνει τον μεταβολισμό κατά τον ύπνο και κατά την εγρήγορση. 

Μετριέται μετά από νηστεία 12 ωρών, για την αποφυγή τροφικής θερμογένεσης και σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας σε θερμοουδέτερο περιβάλλον. Και αντιπροσωπεύει το 50-70% της συνολικής ημερησίας ενεργειακής δαπάνης, ενώ σε αθλητές και αθλήτριες αντοχής που δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά την προπόνηση, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει περίπου το μισό 40-50% της συνολικής ημερήσιας δαπάνης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανάται από το συκώτι 27%, τον εγκέφαλο 19%, τους νεφρούς 10% και την καρδία 7%, ενώ οι μύες δαπανούν μόνο το 18% του βασικού μεταβολισμού, παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 40% της σωματικής μάζας.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (ΒMR) 

Ο βασικός μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου εξαρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι τον καθιστούν και μοναδικό για κάθε άτομο. Με άλλα λόγια κάθε άτομο έχει τις δικές του εξατομικευμένες ενεργειακές απαιτήσεις με βάση:

Την ηλικία

Τη σύσταση του σώματος

Τη διατροφική κατάσταση

Το φύλο

Την επιφάνεια του σώματος

Τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων

Την εγκυμοσύνη

Μυστικά, για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό μέσα σε μια μόλις ημέρα μέρα.

Στις 7:00 το πρωί ξυπνήστε και βγείτε στον ήλιο. Η έκθεση στο φως της ημέρας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργό. 

Στις 7:30 κάντε γυμναστική. Η σωματική άσκηση το πρωί θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη προπόνηση, ιδίως τις πρωινές ώρες, μπορεί να συμβάλει ώστε να κάψετε περίπου 200 θερμίδες και να ενεργοποιήσετε τον μεταβολικό ρυθμό.

Μπορείτε να κάνετε 60 δευτερόλεπτα γρήγορο τρέξιμο, ποδηλασία, ή ελλειπτικό, με μια περίοδο ανάπαυσης, και να επαναλάβετε για 25 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε κάψει λίπος και θα έχετε δυναμώσει τη μυϊκή σας μάζα.

Στις 08.30 πμ πάρτε ένα υγιεινό πρωινό και πιείτε τσάι. Οι κατεχίνες  μαζί με την καφεΐνη που περιέχονται στο τσάι, μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Το τσάι είναι το μοναδικό τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στη λιποδιάλυση και ταυτόχρονα προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Στις 10:00 το πρωί σηκωθείτε για λίγο από το γραφείο σας. Όσοι σηκώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ βρίσκονται στη δουλειά, καίνε περισσότερες θερμίδες, από εκείνους που είναι συνέχεια καθιστοί. 

Στις 15:00 το μεσημέρι μπορείτε να φάτε ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα. Δεν είπα να αρπάξετε τη σοκολάτα και να τη φάτε όλη, όμως δύο τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. 

Ελβετοί και Γερμανοί ερευνητές επισημαίνουν πως όσοι τρώνε περίπου 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες και ο μεταβολισμός τους λειτουργεί καλύτερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το στρες μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια κιλών, ενώ τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στο κακάο, παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Στις 20:00 το βράδυ, χαλαρώστε στο σπίτι. Δεν έχει σημασία τι θα κάνετε για να ηρεμήσετε, μπορεί να διαβάσετε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο ή να κάνετε την αγαπημένη σας στάση yoga στο πάτωμα, αυτό που έχει σημασία είναι να χαλαρώσετε. Όσοι έχουν ένα διαρκές άγχος, έχουν ταυτόχρονα και έναν αργό μεταβολισμό.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.