WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η νούμερο ένα αιτία συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτή είναι η νούμερο ένα αιτία συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά - έλλειψη ύπνου, αύξηση σωματικού βάρους και πολλά άλλα - αλλά μια από τις κύριες αιτίες έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο είδος τροφής που είναι πολύ δημοφιλές.

Η κύρια αιτία λίπους στην κοιλιά είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α

Ο κυριότερος λόγος που τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθιστούν δύσκολη την απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Κατά βάση, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ενεργειακά πυκνά και υψηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Λόγω αυτών οδηγούν σε σημαντικά υψηλή ενεργειακή πρόσληψη το άτομο που τα καταναλώνει.

Πολλά τρόφιμα από αυτήν την κατηγορία επίσης είναι πλούσια σε πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το οποίο ενδέχεται να επηρεάζει την ανταπόκριση της ινσουλίνης και να ευνοεί την αποθήκευση λίπους

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες δεν είναι οι ίδιοι υδατάνθρακες που υπάρχουν σε ένα φρούτο. Γιατί ενώ οι υδατάνθρακες των φρούτων επεξεργάζονται ελάχιστα και περιέχουν τις φυτικές ίνες που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία.

Γιατί το λίπος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο για την υγεία 

Εκτός από την εμφάνιση, η ύπαρξη περιττού λίπους στην κοιλιά έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γενική υγεία σας με διάφορους τρόπους, καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 Οι ορμόνες αυτές επιπλέον δυσκολεύουν το σώμα να παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη δηλαδή η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος  έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας ή και κατάθλιψης.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να απαλλαγείτε ή να αποτρέψετε τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, σκεφτείτε να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές.

Ένα πλάνο γευμάτων που είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια σπλαχνικού λίπους.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.