WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η περίεργη παρενέργεια που μας άφησε η πανδημία -και σίγουρα θα ταυτιστείτε


The Jennettes

28 Σεπτεμβρίου 2021

Η περίεργη παρενέργεια που μας άφησε η πανδημία -και σίγουρα θα ταυτιστείτε

«Μήπως έχεις δει τα...; Αυτά που ανοίγουν την πόρτα». Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε λέξεις, όπως τα κλειδιά, υπάρχει εξήγηση.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στη ζωή μας. Κάποιες αλλαγές ήταν παροδικές και κάποιες ήρθαν για να μείνουν. Η παροσμία είναι μία σωματική παρενέργεια που ευτυχώς δεν είναι μόνιμη και επηρεάζει εκείνους που έχουν νοσήσει.

Σήμερα θα μάθουμε για μία παρενέργεια που ενδεχομένως να μην είχαμε συσχετίσει με την πανδημία. Όταν ξεχνάς απλές λέξεις, το αποδίδεις σε κούραση και άγχος. Και αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό. Το φαινόμενο όμως αυτό παρουσιάζει αύξηση τους τελευταίους 5-6 μήνες, από τότε που ξεκινήσαμε σταδιακά να επιστρέφουμε στο γραφείο και την κοινωνικοποίηση. 

Το χρόνιο άγχος της πανδημίας

Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο Δρ. Sanam Hafeez, «οι ορμόνες του άγχους, κορτιζόλη και επινεφρίνη, ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα προ πανδημίας. Τώρα, τα επίπεδά τους είναι πολύ υψηλότερα από το σύνηθες και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, οι συνέπειες είναι ακόμα πιο έντονες. Οι φλεγμονές που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο, επηρεάζουν πολύ τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Αν συνυπολογίσουμε τις αλλαγές στον ύπνο, την κακή διατροφή και το απλό καθημερινό άγχος, δεν θέλει και πολύ να ξεχνάμε απλές λέξεις, όπως τα κλειδιά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Αν και είναι ενοχλητικό, δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθείτε και να σκεφτείτε ότι η άνοια είναι προ των πυλών. «Μετά τα 28-29, η ελαστικότητα του εγκεφάλου χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητά της», τονίζει η Δρ. Hafeez. Ωστόσο, αν είναι φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συχνό, μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό. 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.