WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε πριν την άσκηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Οκτωβρίου 2021

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε πριν την άσκηση

Δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να καταναλώσετε ένα μπέργκερ με πατάτες μια ώρα πριν τρέξετε σε μαραθώνιο, σωστά; Φυσικά και όχι. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποια προφανή τρόφιμα που θα σκεφτόσασταν να παραλείψετε πριν από τη γυμναστική,  υπάρχουν επίσης μερικές λιγότερο προφανείς τροφές και διατροφικές συνήθειες που δεν θα έπρεπε να τρώτε ή να ακολουθείτε πριν την άσκηση. 

Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε πριν την προπόνηση.

Αποφύγετε το φαγητό λίγο πριν την προπόνηση.

Οποιαδήποτε τροφή καταναλώνεται μέσα σε περίπου 30 λεπτά από την προπόνηση μπορεί να μην αφομοιωθεί πλήρως. Επίσης εάν υπάρχει ακόμα φαγητό στο στομάχι σας, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόδοσή σας.

Εάν θέλετε να καταναλώσετε ένα σνακ για να βοηθήσετε στην απόδοση, καλό είναι να το έχετε φάει περίπου μία ώρα πριν ασκηθείτε, ώστε να αφομοιωθεί. Τα μεγάλα γεύματα προφανώς θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

Αποφύγετε την πρωτεΐνη.

Το ψητό κοτόπουλο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να φάτε πριν από την προπόνηση. Αποφύγετε κάθε γεύμα που είναι κυρίως πρωτεΐνη, γιατί δεν θα λάβετε την ίδια ενέργεια που θα σας δώσουν οι υδατάνθρακες. Ενώ μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων πριν από την προπόνηση θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ασκηθείτε. 

Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.

Μπορεί να είναι βολικό να φάτε κάτι γρήγορο και εύκολο πριν από την προπόνηση, όμως καλό είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα τηγανητά, όπως τηγανητό κοτόπουλο, μπέικον, χάμπουργκερ, λουκάνικο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα. 

Αποφύγετε τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση φασολιών, καρότων, μπρόκολου, μήλων ή άλλων φρούτων και λαχανικών μπορεί να ακούγεται σαν ένας υγιεινός τρόπος προετοιμασίας για μια προπόνηση, αλλά ξανασκεφτείτε το. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν αέρια και άλλα προβλήματα πέψης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων υψηλής έντασης. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε να τρώτε μια μεγάλη σαλάτα πριν από την προπόνηση.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.