WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Οκτωβρίου 2021

Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος

Έχετε κουραστεί από τις καθημερινές αποφάσεις σχετικά με το τι θα φάτε, πόσο θα φάτε, πότε θα φάτε και πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεστε για να είστε υγιείς; Αν ναι, μην αποθαρρύνεστε γιατί δεν είστε μόνοι. Με τόσες πολλές επιλογές και αποφάσεις, είναι λογικό να δυσκολεύεστε με το ποιες πληροφορίες μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής, έτσι ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας και να φτάσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Τα κυριότερα διατροφικά λάθη 

Λάθος 1: Για να χάσετε βάρος, πρέπει να εγκαταλείψετε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα σας τρόφιμα μπορεί να είναι μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους κι ας έχουν αρκετές θερμίδες. Απλώς θυμηθείτε να παρακολουθείτε τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνετε. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω των τροφίμων και ποτών.

Λάθος 2: Τα προϊόντα σιτηρών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι παχαίνουν. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Τα παραπάνω τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα παχυντικά ή ανθυγιεινά. Επίσης η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μια πιο υγιεινή επιλογή και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι. 

Οι Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν την κατανάλωση σιτηρών ως μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. Παραδείγματα ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν σίδηρο, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Προσπαθήστε λοιπόν να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως και τα ραφιναρισμένα ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως. 

Λάθος 3: Η επιλογή τροφίμων χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να τρώτε πιο υγιεινά.

Αλήθεια: Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι πιο υγιεινά εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή δεν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και σίκαλη. Ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη για τη θεραπεία ατόμων που έχουν κοιλιοκάκη ή είναι ευαίσθητα στη γλουτένη. 

Εάν δεν έχετε αυτά τα προβλήματα υγείας, αλλά αποφεύγετε τη γλουτένη ούτως ή άλλως, μπορεί να μην λαμβάνετε τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι δίαιτα απώλειας βάρους και δεν προορίζεται να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Λάθος 4: Πρέπει να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να είστε υγιείς ή να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας ή να χάσετε βάρος. Το λίπος παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. 

Καλό είναι να επιλέγετε τροφές με υγιή λιπαρά, όπως αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς. 

Λάθος 5: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι παχυντικά και ανθυγιεινά.

Αλήθεια: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων επειδή έχουν πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας για να χτίσει τους μύες και να βοηθήσει τα όργανα να λειτουργήσουν σωστά και ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών. 

Επίσης τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και μερικά γιαούρτια, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, την οποία είναι δύσκολο να τη λάβετε από τις τροφές.

Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί ή εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας, ως μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. Εάν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη λακτόζη επιλέξτε γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη ή χαμηλής λακτόζης. 

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να έχετε υγεία και ευεξία.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.