Δεν έχουν όλοι τον ύπνο στο τσεπάκι τους. Κάποιοι θέλουν αρκετές ώρες μέχρι να τους πάρει ο ύπνος, κι ας πρέπει να σηκωθούν πολύ νωρίς το πρωί.
Το ζητούμενο όμως της καλής υγείας δεν είναι (μόνο) να σηκώνεστε νωρίς το πρωί, αλλά να κοιμάστε επαρκώς. Τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Αν ο στόχος είναι να έχουμε ενέργεια, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να μην σερνόμαστε όλη μέρα, το κλειδί είναι ο ύπνος.
Για την ακρίβεια, ο ύπνος είναι το κλειδί σε όλα. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να ξεκουραστεί και να επανέλθει. Μας δίνει ενέργεια και μας βοηθά να θυμόμαστε όλα όσα χρειάζεται (και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σημειώσουμε). Αν όμως κοιμόμαστε 4 ωρίτσες κάθε βράδυ, σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
Τι γίνεται όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς;
Όταν στερείς από τον οργανισμό σου αυτό που χρειάζεται, εκείνος καταβάλει έξτρα προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα. «Δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τη συγκέντρωση, την εκτίμηση του κινδύνου ή τη στρατηγική σκέψη σου, ενώ είναι πιθανό να αλλάξουν και οι διατροφικές σου συνήθειες, εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας», τονίζει ο Δρ. Tim Woodman.
Σύμφωνα με έρευνα του 2018, όσοι κοιμούνται 4 ώρες την ημέρα (ή και λιγότερο), αποδίδουν σαν να είναι 8 χρόνια μεγαλύτεροι, σε ό,τι αφορά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι, έστω και μία μέρα 4ωρου ύπνου, επηρεάζει συνολικά την εγκεφαλική λειτουργία. Και αν νομίζετε ότι θα αναπληρώσετε το Σαββατοκύριακο, κάνετε λάθος. Τέλος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για πίεση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.
Η ιδανική διάρκεια ύπνου
Αν και δεν υπάρχει απόλυτα ακριβής απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, ξέρουμε ότι οι ενήλικες χρειάζονται, κατά μέσο όρο, 7-9 ώρες ύπνου. Σύμφωνα με έρευνα, αυτές είναι οι ώρες που αποδεικνύουν ότι αποδίδουμε καλύτερα σε τεστ γνωστικών δεξιοτήτων.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.