Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να βρούμε έναν τρόπο διατροφής που όχι μόνο θα αγαπάμε, αλλά που θα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς.
Όμως με τόση πληροφορία που υπάρχει πλέον, κυρίως στο διαδίκτυο, η εύρεση της σωστής διατροφής μπορεί μερικές φορές να αποτελεί πρόκληση.
Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη διατροφή για μετά τα 50; Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη διατροφή για όσους έχουν ξεπεράσει τα 50 έτη και όχι μόνο, είναι η Μεσογειακή Διατροφή.
Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή;
Η Μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά ως ένα από το καλύτερο διατροφικό σχήμα για τη συνολική υγεία και μακροζωία, και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσο πιο πολύ την ακολουθούμε καθώς μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο ζούμε.
Εμπνέεται από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και έγινε γνωστή αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι από αυτές τις περιοχές είχαν πολύ λίγες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων .
Στηρίζεται στη συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών (κατά κύριο λόγο ολικής άλεσης), οσπρίων και ξηρών καρπών, στην κατανάλωση ψαριού, λευκού κρέατος, γαλακτοκομικών με μέτρο και τέλος στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και προϊόντων πλούσια σε ζάχαρη. Βασικό συστατικό της είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, η επαρκής καθημερινή κατανάλωση νερού και η καθημερινή άσκηση είναι τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά της.
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής για άτομα άνω των 50 ετών είναι ότι προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες .
Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, γιατί μας βοηθάνε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, προάγουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τη χοληστερόλη, βοηθάνε στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Η σημασία της Μεσογειακής Διατροφής
Όσον αφορά τη θρεπτική αξία της Μεσογειακής Διατροφής, έχει χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα καθώς βασικές πηγές λίπους αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια. Επίσης, χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών και άφθονων φυτικών ινών και από επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης φυτικής και λιγότερο ζωικής προέλευσης.
Η πρωτοποριακή μελέτη των επτά χωρών και πολλές άλλες πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής: μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου. Ακόμα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων σημαντικών ασθενειών και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και αποτελούν το κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές και προστατευτικές ουσίες που συμβάλλουν στη γενική ευημερία, στον κορεσμό και στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών και στον έλεγχο του βάρους.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.