WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι γύρω από τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί


The Jennettes

30 Οκτωβρίου 2021

4 μύθοι γύρω από τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Περνάμε όλη μας τη ζωή πιστεύοντας και συντηρώντας μύθους που τελικά είναι εντελώς αβάσιμοι. 

Ένας κλασικός μύθος γύρω από τον ύπνο είναι ότι πρέπει να κοιμόμαστε αυστηρά 8 ώρες την ημέρα. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του ανάγκες, αρκεί να μην ξεφεύγει πάρα πολύ από το προτεινόμενο όριο. Πάμε λοιπόν να δούμε όλα όσα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε. Το λένε και οι ειδικοί.

Πρέπει να κοιμόμαστε αυστηρά 8 ώρες

Είπαμε και πριν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός που να ταιριάζει σε όλους ανεξαιρέτως. Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου, Δρ. Neil Stanley, ο βασικός τρόπος να καταλάβεις πόσο ύπνο χρειάζεσαι, είναι μόνο δίνοντας προσοχή στο πώς νιώθεις. Αν έχεις ενέργεια και όρεξη την επόμενη μέρα, κάτι πήγε σωστά με τον ύπνο.

Μπορούμε να κοιμόμαστε πάρα πολλές ώρες

Κάτι που ενδεχομένως υιοθετούμε τα Σαββατοκύριακα. 2-3 ώρες παραπάνω το πρωί και άλλες τόσες στον μεσημεριανό ύπνο. Κι όμως, όταν το παρακάνουμε με τον ύπνο, μειώνουμε την ανάγκη για ύπνο την επόμενη νύχτα και αυξάνουμε το άγχος που συνδέεται με τις αυπνίες. Επίσης, οι πολλές ώρες ίσως δείχνουν κάποιο σοβαρότερο θέμα, όπως η κατάθλιψη ή η άπνοια.

Το σαββατοκύριακο επανορθώνει για τον ύπνο που χάνουμε

Δεν είναι κακό να κοιμόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επανορθώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αλλάζει τη ρουτίνα του ύπνου και αυξάνει τα ποσοστά κούρασης. Να γιατί σερνόμαστε κάθε Δευτέρα.

Υπάρχουν τροφές που σε στέλνουν για ύπνο

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, όπως η γαλοπούλα, και που σε βοηθούν να κοιμηθείς. Δεν το εγγυώνται όμως. Οι μπανάνες, τα αυγά και τα φιστίκια συμβάλουν σε μία καλή ρουτίνα ύπνου, αλλά δεν είναι και θαυματουργά. Αντιθέτως, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να μας στερήσουν τον ύπνο.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.