WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι (ίσως) καλό να πίνετε νερό πριν κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Νοεμβρίου 2021

Γιατί είναι (ίσως) καλό να πίνετε νερό πριν κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το εμβόλιο για την COVID-19 -παρόλο που είναι σωτήριο- μπορεί να έχει μερικές όχι και τόσο ευχάριστες παρενέργειες. Είναι φυσικά μικρής σημασίας οι συγκεκριμένες παρενέργειες (πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση) αλλά το να νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση δεν είναι ακριβώς αυτό που επιθυμείτε. 

Μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε πριν και μετά το εμβόλιο για να μειώσετε τα συμπτώματα, είναι να καταναλώσετε ένα θρεπτικό γεύμα και να ενυδατωθείτε, πριν από το ραντεβού. Συγκεκριμένα η CVS Pharmacy, προτρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 400ml νερό (μία) ώρα πριν από το ραντεβού, για την αποφυγή των παρενεργειών. 

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν εδώ; Είναι η ενυδάτωση –είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό σας–το κλειδί για τη μείωση οποιασδήποτε πιθανής ενόχλησης;

Η αλήθεια: Δεν γνωρίζουμε πραγματικά με βεβαιότητα- αλλά το να παραμένετε ενυδατωμένοι δεν είναι κακό σε καμία περίπτωση. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά σε όσους κάνουν το εμβόλιο να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι μετά το εμβόλιο, κυρίως εάν καταλήξουν να εμφανίσουν πυρετό ως παρενέργεια. Αλλά δεν συμβουλεύουν συγκεκριμένα τους ανθρώπους να πίνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού είτε πριν είτε μετά το εμβόλιο για να βοηθήσουν στην πρόληψη παρενεργειών.

Η CVS, ωστόσο, προτείνει να πίνετε νερό πριν από το εμβόλιο για έναν συγκεκριμένο λόγο: για να βοηθήσετε στη μείωση των πιθανοτήτων λιποθυμίας ενώ κάνετε το εμβόλιο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της CVS αναφέρει πως συμβουλεύουν όλους να πίνουν νερό πριν εμβολιαστούν, λόγω των περιστατικών λιποθυμίας που παρατηρήθηκε κατά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ωστόσο ενώ η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη γενική υγεία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 400 ml νερού ή οτιδήποτε άλλο θα ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή θα βελτιώσει συγκεκριμένα τις παρενέργειες.

Είναι απλώς ιδανικό να είστε καλά ενυδατωμένοι όταν λαμβάνετε ένα εμβόλιο όσον αφορά το πώς αισθάνεστε μετά. Αν τύχει να κάνετε το εμβόλιο ενώ είστε αφυδατωμένοι, για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε χειρότερα και πιθανώς θα αφυδατωθείτε περισσότερο.

Επίσης η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι το νερό θα μειώσει τις παρενέργειες.

Ωστόσο, το να πίνετε μια καλή ποσότητα νερού πριν από το εμβόλιο δεν μπορεί να σας βλάψει, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιείτε ένα ποτήρι πριν από το ραντεβού σας, για κάθε ενδεχόμενο.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.