WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πεινάμε συνέχεια και πώς αντιμετωπίζεται η υπερβολική πείνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Νοεμβρίου 2021

Γιατί πεινάμε συνέχεια και πώς αντιμετωπίζεται η υπερβολική πείνα

Όλοι γνωρίζουμε πως το να νιώθουμε συνέχεια ότι πεινάμε δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό. Αισθανόμαστε το στομάχι μας άδειο, τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης να πέφτουν και μπορεί ακόμη και να αισθανθούμε ζάλη ή ναυτία. 

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα σημάδια δεν είναι υπερβολικά και εξαφανίζονται μετά το φαγητό. Στη συνέχεια, μπορούν να περάσουν αρκετές ώρες πριν επανέλθουν οι ενδείξεις. Για άλλους ανθρώπους, ωστόσο, αυτά τα σημάδια είναι πολύ δυνατά και φαίνεται να μην εξαφανίζονται ποτέ, ανεξάρτητα από το φαγητό που τρώνε. 

Αυτή η υπερβολική πείνα μπορεί να προκαλείται από πολλά πράγματα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους.

Η ακραία πείνα εμφανίζεται όταν οι κανονικές ενδείξεις πείνας (άδειο στομάχι, χαμηλή ενέργεια, ζάλη…) δεν ικανοποιούνται με ένα τυπικό γεύμα. Είναι απαραίτητες τεράστιες ποσότητες για να νιώσετε χορτάτοι και το αίσθημα της πείνας μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα. 

Γιατί όμως πεινάτε συνέχεια;

Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι υψίστης σημασίας για την υγεία σας και επίσης εμπλέκεται στον έλεγχο της όρεξης . Όταν στερείστε ύπνου, τα επίπεδα γκρελίνης σας αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. 

Μπορεί να είστε υπερβολικά αγχωμένοι

Όταν είστε αγχωμένοι, έχετε την τάση να τρώτε περισσότερο, ιδιαίτερα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Το άγχος αυξάνει την απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία θα μπορούσε να προάγει την πείνα. 

Η διατροφή σας μπορεί να στερείται φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, όπως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, κάνουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου σας να ευδοκιμούν και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους. 

Πράγματι, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να  αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία πέπτονται τα τρόφιμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν επίσης να γεμίσουν τον χώρο στο στομάχι σας, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να τρώτε λιγότερο. 

Μπορεί να μην τρώτε σωστά

Αυτό περιλαμβάνει το να  τρώτε πολύ γρήγορα ή να μην δίνετε προσοχή σε αυτό που τρώτε. Όταν μασάτε γρήγορα την τροφή σας, το σώμα σας δεν έχει χρόνο να καταγράψει ότι έχετε χορτάσει.

Επιπλέον, εάν τρώτε και ταυτόχρονα κάνετε και κάτι άλλο, μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας. Εάν δεν εστιάσετε στο φαγητό σας, το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταγράψει τα σήματα πληρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και επιθυμία να φάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχετε μια ιατρική πάθηση ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα

Ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος είναι μια υπερλειτουργία του θυρεοειδούς σας, θα μπορούσε να διεγείρει την όρεξή σας. Ο διαβήτης, η υπογλυκαιμία, το άγχος και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη πείνα.  Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν την όρεξή σας. 

Πώς να αντιμετωπίσετε την πείνα που νιώθετε

Τώρα που καταλάβατε γιατί υποφέρετε από υπερβολική πείνα , ακολουθούν μερικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε. 

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αντιμετωπίζοντας τα παραπάνω ζητήματα . 

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες. Επιπλέον φροντίστε να τρώτε και να μασάτε αργά, εστιάζοντας μόνο στο φαγητό σας. 

Τέλος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι η πείνα που βιώνετε μπορεί να είναι συνέπεια μιας υποκείμενης ασθένειας. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.