WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιά: 5 συμβουλές για να είναι πάντα γερή


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2021

Καρδιά: 5 συμβουλές για να είναι πάντα γερή
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου. Είναι υπεύθυνη για 17,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα άτομο πεθαίνει κάθε 36 δευτερόλεπτα από καρδιαγγειακή νόσο. Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν 1 στους 4 θανάτους στις ΗΠΑ.

Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο που πρέπει να είναι πάντα υγιές, καθώς συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του σώματος, δηλαδή στην άντληση του αίματος σε όλο το σώμα.

Και ενώ δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να αποκτήσετε υγιή καρδιά σε μια μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές απλές μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να κρατήσετε την καρδιά σας υγιής. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Ασκηθείτε

Η σωματική αδράνεια οδηγεί σε διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association journal, η σωματική αδράνεια είναι η κύρια αιτία της ασθένειας που σχετίζεται με την καρδιά προκαλώντας ένα μέγιστο αριθμό πρόωρων θανάτων. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια σωματική δραστηριότητα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μειώστε το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο και θεωρείται αρκετά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Καθότι όταν τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά περιβάλλονται από λίπος, εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες δύναται να προκαλέσουν ποικίλες ανεπιθύμητες δράσεις στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Κοιμηθείτε σωστά

Η διατήρηση ενός προγραμματισμού στον ύπνο είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες είναι τρεις φορές πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 8 ώρες. Επίσης, η στέρηση του ύπνου προκαλεί κόπωση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια.

Μετριάστε το αλκοόλ

Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου πολλών καρδιοπαθειών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, καρδιομυοπάθεια κ.λπ.

Αποφύγετε το πολύ άγχος

Το άγχος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD) και άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως η καρδιομυοπάθεια και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Έτσι, για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, η διαχείριση του στρες είναι απαραίτητη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.