WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Δεκεμβρίου 2021

8 συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης
unsplash
Σήμερα θα συζητήσουμε για τους παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης.

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και κάθε χρόνο μέχρι το 15 τοις εκατό από εμάς έχουμε κολλήσει. Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, τα συμπτώματα ξεκινούν ξαφνικά και είναι πιο σοβαρά - υψηλός πυρετός, ακραία κόπωση και πόνοι είναι όλα τα κοινά χαρακτηριστικά.

Ας δούμε λοιπόν ποιες συνήθειες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης.

Δεν τηρείτε την υγιεινή των χεριών

Η τήρηση της σωστής υγιεινής των χεριών είναι ο πρωταρχικός και βασικός κανόνας για να παραμείνετε υγιείς. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σύμφωνα με το CDC, τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται σωστά με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ πριν από το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας ή οποτεδήποτε φαίνονται βρώμικα. Αυτό συμβαίνει επειδή αγγίζουμε το στόμα και τη μύτη μας με τα χέρια αρκετές φορές την ημέρα, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στα παθογόνα να εισέλθουν απευθείας στο σώμα μας μέσω αυτών των βλεννογόνων.

Χρησιμοποιείτε συχνά τον ανελκυστήρα

Ο ανελκυστήρας μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε άνετα και γρηγορότερα, αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα η χρήση ανελκυστήρων μπορεί να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία λόγω έλλειψης κίνησης. Επίσης το γεγονός ότι τα κουμπιά των ανελκυστήρων αγγίζονται από πολλά χέρια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς παθογόνων στα χέρια σας και μετά στο σώμα σας. Οι ανελκυστήρες αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες μόλυνσης λόγω του κλειστού χώρου.

Δεν ασκείστε

Η γυμναστική όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση του σωματικούς βάρους, αλλά επίσης βελτιώνει το ανοσοποιητικό και άλλες λειτουργίες του σώματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της γρίπης μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.

Ακόμη και η εκτέλεση απλών ασκήσεων ή το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων ή άλλων ξένων ουσιών που εισέρχονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να μας εμποδίσει να αρρωστήσουμε.

Δεν κοιμάστε σωστά

Η μικρότερη διάρκεια και η κακή ποιότητα του ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση της ανοσίας και να σας κάνουν επιρρεπείς σε ένα κρυολόγημα ή στη γρίπη. Σχετίζονται επίσης με χαμηλότερη αντίσταση στην ασθένεια. Συνιστάται να κοιμάστε 7-8 ώρες την ημέρα.

Έχετε άγχος

Αρκετές πειραματικές δοκιμές υποστηρίζουν ότι το ψυχολογικό άγχος συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης. Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής, τα καθημερινά προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να κάνουν ένα άτομο ευάλωτο στη γρίπη, λόγω της διαταραχής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αποφύγετε το άγχος με διαλογισμό ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης του μυαλού. Επίσης, αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη, υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.

Επισκέπτεστε συχνά πολυσύχναστα μέρη

Πολυσύχναστα μέρη σημαίνει περισσότερα άτομα και περισσότερα άτομα σημαίνει περισσότερα μικρόβια. Στα πολυσύχναστα μέρη είναι πιθανό να έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και να αγγίξουμε πολλά πράγματα που μπορεί να επιτρέψουν στα μικρόβια να έρθουν σε άμεση επαφή με το σώμα μας.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε ένα πολυσύχναστο μέρος εάν αρρωσταίνετε συχνά ή έχετε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα κι αν τα επισκέπτεστε, φροντίστε να διατηρείτε τη σωστή υγιεινή των χεριών και να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας.

Ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή

Η διατροφή και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αλληλένδετα. Καταναλώνοντας ανθυγιεινά τρόφιμα όπως κορεσμένα λίπη και ζαχαρούχα τρόφιμα, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το νερό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του σημαντικού του ρόλου στις κυτταρικές λειτουργίες. Όταν το σώμα είναι ενυδατωμένο, λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απομάκρυνση όλων των παθογόνων που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε..

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.