WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Η σόγια προκαλεί καρκίνο»: Η διαιώνιση μιας λανθασμένης αντίληψης


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Δεκεμβρίου 2021

«Η σόγια προκαλεί καρκίνο»: Η διαιώνιση μιας λανθασμένης αντίληψης
unsplash
«Αποφεύγω τα προϊόντα σόγιας γιατί κάπου άκουσα ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο». Αυτή είναι μια πολύ κοινή ανησυχία, αλλά είναι αληθινή;

Τα προϊόντα σόγιας περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως γάλα σόγιας, τοφού, τέμπε και σπόρους σόγιας (αλλιώς γνωστά ως edamame) και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών Β, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και σιδήρου.

Ωστόσο, παρά τη θρεπτική τους αξία, τα προϊόντα σόγιας έχουν αποκτήσει κακή φήμη ως καρκινογόνα, ανθυγιεινά και/ή μη ασφαλή. Από πού όμως προήλθε η φήμη ότι η σόγια προκαλεί καρκίνο;

Η σόγια περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, κυρίως με τη μορφή ισοφλαβονών. Αυτές οι ισοφλαβόνες μοιάζουν πολύ με τα οιστρογόνα, βασικές γυναικείες ορμόνες, και γνωρίζουμε ότι η περίσσεια οιστρογόνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επομένως, είναι λογικό ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για την πρόσληψη οιστρογόνων και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, οι ισοφλαβόνες έχουν στην πραγματικότητα αντι-οιστρογονικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού.

Επίσης εξετάζοντας την έρευνα, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που καταναλώνουν προϊόντα σόγιας ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επωφεληθούν από μια προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Επιπλέον δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και της ανδρικής υπογονιμότητας (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή/και παραγωγή σπέρματος) ή του καρίινου. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που περιλαμβάνουν προϊόντα σόγιας ως μέρος της διατροφής τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Μερικά οφέλη από την κατανάλωση σόγιας περιλαμβάνουν

  • Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών , του μαστού , του προστάτη και άλλων καρκίνων
  • Βελτιωμένη υγεία και οστική πυκνότητα και χαμηλότερος κίνδυνος καταγμάτων των οστών
  • Μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση:, κατάθλιψης, κινδύνου αλλεργίας, άσθματος και ΧΑΠ, καθώς και στην καταστολή της αποθήκευσης του κοιλιακού λίπους

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση σόγιας;

Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα, έτσι και εδώ η υπερβολή δεν είναι πάντα ωφέλιμη. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ισορροπία και την ποικιλία ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και να μην παρασυρθείτε καταναλώνοντας ένα μόνο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό. Οι ειδικοί συνιστούν ότι μπορείτε να απολαύσετε 2-3 μερίδες προϊόντων σόγιας την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής.

Τέλος πολλοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (ΓΤΟ), ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι τα προϊόντα ΓΤΟ είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο αν ανησυχείτε, μπορείτε να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα σόγιας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.