WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν είστε άρρωστοι, αυτά τα 15 φαγητά θα σας βοηθήσουν πολύ


JTeam

5 Ιανουαρίου 2022

Αν είστε άρρωστοι, αυτά τα 15 φαγητά θα σας βοηθήσουν πολύ
Η εποχή ευνοεί τις ιώσεις και αν έχεις ήδη αρχίσει να νιώθεις τα πρώτα συμπτώματα, για το μόνο που δεν έχεις όρεξη είναι το φαγητό. Παρακάτω όμως, ακολουθούν 15 φαγητά που πρέπει να εντάξεις οπωσδήποτε στο καθημερινό σου διατροφολόγιο.

Αν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις ή διανύεις ήδη τις πρώτες μέρες μιας ίωσης, οι ειδικοί επιμένουν ότι αν τρέφεσαι σωστά, μπορείς να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για να το καταπολεμήσεις όσο πιο εύκολα και ανώδυνα. Για την ακρίβεια, 15 συγκεκριμένες τροφές μπορούν άμεσα να σε κάνουν να αναρρώσεις πιο γρήγορα μέχρι να φύγει εντελώς από πάνω σου το κρύωμα.

Ακολουθούν τα 15 σωτήρια φαγητά για το κοινό κρυολόγημα:

Κοτόσουπα

Είναι πολύ θρεπτική και θεωρείται η καλύτερη λύση όταν είμαστε άρρωστοι εδώ και χρόνια. Περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί, επίσης, μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην πέψη.

Όπως υποστηρίζει η Sandy Allonen, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η ρινική συμφόρηση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του κρυολογήματος» ενώ τονίζει: «Η σούπα είναι ζεστή και καταπραϋντική, καθιστώντας την σημαντική πηγή ενυδάτωσης όσο είστε άρρωστοι, ειδικά εάν έχετε πονόλαιμο».

2. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και θεωρείται ένα από τα πιο καλά φάρμακα εδώ κι αιώνες. Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 146 άτομα διαπιστώθηκε ότι προστατεύει τον οργανισμό από κρυολογήματα κατά 70%, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Αν προσθέσεις σκόρδο στο φαγητό σου τις μέρες του κρυολογήματος, πέρα από το ότι θα δώσεις γεύση σε αυτό που τρως, θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις πιο εύκολα τα συμπτώματα.

3. Νερό καρύδας

Είναι η ιδανική λύση όταν έχεις αρρωστήσει. Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και σε βοηθάει όταν έχεις διάρροια ή υψηλό πυρετό αλλά και όταν κάνεις εμετούς. Περιέχει επίσης φυσική ζάχαρη που παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σου τη στιγμή που τα έχεις μεγάλη ανάγκη.

4. Ζεστό τσάι

To ζεστό τσάι θεωρείται βάλσαμο για τον οργανισμό καθώς σε βοηθάει ακριβώς όπως η κοτόσουπα. Πρέπει να το καταναλώσεις όταν είναι ζεστό αλλά όχι καυτό γιατί μπορεί να κλείσει τον λαιμό σου και να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Σου εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση και σε βοηθάει να αναρρώσεις πολύ πιο γρήγορα από το κρυολόγημα που σε ταλαιπωρεί ενώ περιέχει παράλληλα πολυφαινόλες με πολύτιμα αντιοξειδωτικά που έχουν παράλληλα, αντικαρκινικά οφέλη.

5. Μέλι

Το μέλι μαλακώνει τον λαιμό και όταν ανακατεύεται στο τσάι, λειτουργεί ως ασπίδα του ανοσοποιητικού, καταπολεμώντας τις μολύνσεις του οργανισμού. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό επίσης στον παιδικό βήχα αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά κάτω των 12 μηνών.

6. Ginger

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως αφού δυναμώνει γενικά τον οργανισμό. Περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες και οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, η τζιντζερόλη, είναι πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Έχει παρατηρηθεί παράλληλα ότι το ginger βοηθάει στη μείωση του πυρετού, ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση.

7. Καυτερές πιπεριές

Είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο αφού η καψαϊκίνη που περιέχουν, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις βλέννες που κλείνουν τη μύτη, ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και απελευθερώνοντας την αναπνοή. Μάλιστα, η καψαϊκίνη δεν σε προφυλάσσει μόνο από τα συμπτώματα του κρυολογήματος αλλά η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί, θωρακίζει το κυκλοφορικό σύστημα.

8. Σπανάκι

Το σπανάκι έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, που είναι μια αντιφλεγμονώδης βιταμίνη, η οποία ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. Το σπανάκι περιέχει επίσης σίδηρο, που συμβάλλει στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα σου.

9. Μπανάνες

Οι μπανάνες καταπολεμούν τη διάρροια, τη ναυτία και τον εμετό, βοηθώντας σημαντικά το στομάχι σου και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου. Τα οφέλη της είναι πολλά και θα τα διαπιστώσεις και μόνη σου!

10. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει φιλικά βακτηρίδια που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, τα γνωστά προβιοτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν μη βιομηχανοποιημένο γιαούρτι είναι μέχρι και 25% λιγότερο ευάλωτα απέναντι στους ιούς.

11. Νιφάδες βρώμης

Η βρώμη έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις ιώσεις. Οι νιφάδες βρώμης περιέχουν γλυκάνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

12. Μήλα

Πέρα από το ότι ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα, το συγκεκριμένο φρούτο θωρακίζει τους πνεύμονες και έχει και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών του συστατικών βρίσκονται στη φλούδα ενώ το μήλο περιέχει και 1.500 mg βιταμίνης C και φλαβονοειδή που προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

13. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία ακόμη και υπό συνθήκες κρυολογήματος. Είναι πλούσιο σε κάλιο και ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος ενώ είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C και Ε.

14. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των βλαβών που προκαλεί η φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή αποτρέπει το ανοσοποιητικό σου σύστημα από το να λειτουργεί σωστά και μπορεί να συμβάλλει στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά και σε πιο σοβαρές ασθένειες.

15. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Γενικά, όσο πιο σκούρο πράσινο είναι το χρώμα του λαχανικού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Τα πιο πικρά λαχανικά, όπως η ρόκα, συμβάλλουν καλύτερα στην αποσυμφόρηση στο στήθος και στη μείωση στο συνάχι και τον βήχα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.