WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι γυναίκες πίνουν ακριβώς όσο οι άνδρες -αλλά για να διαχειριστούν τη σκληρή καθημερινότητα


JTeam

28 Ιανουαρίου 2022

Οι γυναίκες πίνουν ακριβώς όσο οι άνδρες -αλλά για να διαχειριστούν τη σκληρή καθημερινότητα
Amer Aryaei from Pexels
«Δεν είναι μόνο το ότι πίνουν περισσότερο, αλλά το ότι αυτό τις επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά»

«Όταν τα παιδιά πέσουν για ύπνο, μου κάνω δώρο ένα ποτήρι κρασί. Μου αξίζει». Μετά τις πρώτες γουλιές, αισθανόμαστε μία χαλάρωση, σαν να φεύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας. Είναι ο τρόπος να ξεφεύγουμε από την πιεστική καθημερινότητα. Μήπως, αντί για εκείνο το ποτήρι κρασί, μας αξίζει να αισθανόμαστε λιγότερη πίεση εξαρχής;

Η ειδικός στα cocktails και το αλκοόλ εν γένει, Sandrae Lawrence, έχει δηλώσει ότι οι γυναίκες πλέον πίνουν ακριβώς όσο οι άνδρες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 έδειξε ότι όταν είμαστε στα γύρω στα 20, μεθάμε συχνότερα από τους συνομηλίκους μας. Τώρα, εξαιτίας της πανδημίας, βρέθηκε ότι ανεξάρτητα από την ηλικία μας, τα δύο φύλα έχουμε παρόμοιες συνήθειες σε ό,τι αφορά το ποτό και για όλα ευθύνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουμε.

«Δεν είναι μόνο το ότι βλέπουμε τις γυναίκες να πίνουν περισσότερο, αλλά το ότι αυτό τις επηρεάζει σωματικά και ψυχολογικά», δήλωσε στο NPR η Dawn Sugarman, ερευνήτρια ψυχολόγος του Νοσοκομείου McLean στη Μασαχουσέτη.

Το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην υγεία μας – προκαλώντας προβλήματα στο συκώτι, την καρδιά και τον καρκίνο πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι στους άνδρες. Ακόμη κι αν οι ποσότητες που καταναλώνουμε είναι μικρότερες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν για να διαχειριστούν τα προβλήματά τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάχρησης. Κι ενώ καθένας έχει τους δικούς του λόγους, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρουν καταφύγιο στο αλκοόλ, σε σχέση με τους άνδρες. Κι αυτό γιατί, στατιστικά, η πιθανότητα να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην παιδική ηλικία και όχι μόνο, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους άνδρες. Παράλληλα, οι νέες γυναίκες βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές – και ο αριθμός των αυτοκτονιών όλο ανεβαίνει.

Μέχρι και τη δεκαετία του ’90, οι έρευνες σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ επικεντρώνονταν στους άνδρες. Τώρα που οι γυναίκες μοιράζονται τις συνήθειές τους, μπαίνουν στο επίκεντρο.

Βιολογικά, οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους από τους άνδρες που έχουν ίδιο βάρος. Και το νερό λειτουργεί σαν διαλύτης του αλκοόλ. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένας άνδρας και μία γυναίκα που ζυγίζουν το ίδιο, πιούν ίδια ποσότητα, η συγκέντρωση αλκοόλ που θα βρεθεί στο αίμα της γυναίκας, είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αποκτά σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Τέλος, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο hangover, παθήσεων στο συκώτι και το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα επείγοντα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ έχουν αυξηθεί κατά 70% - η αύξηση των ανδρών αγγίζει το 58%.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.