WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί ο χυμός Cranberry να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις;


JTeam

30 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί ο χυμός Cranberry να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις;
unsplash
Το να τρέξετε να προμηθευτείτε χυμό cranberry με το πρώτο σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI) έχει γίνει πρακτικά ένα τελετουργικό για τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε αυτό το κοινό πρόβλημα υγείας.

Ο χυμός cranberry θεωρείται ως σπιτική θεραπεία για την αποτροπή των ουρολοιμώξεων, οι οποίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA), συμβαίνουν σε έως και 60% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Όμως η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του χυμού cranberry στις ουρολοιμώξεις είναι περιορισμένα και ασυνεπή. Δυστυχώς λοιπόν τα νέα είναι άσχημα, αφού ο συγκεκριμένος χυμός πιθανότατα δεν βοηθάει όσο θα θέλατε.

Ωστόσο μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι τα cranberries μπορούν να αποτρέψουν τις ουρολοιμώξεις και έχει να κάνει με μια ουσία μέσα στον καρπό των φρούτων που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη (PAC).

Η PAC εμποδίζει τα βακτήρια να κολλήσουν στην επένδυση της ουροδόχου κύστης ή σε άλλα σημεία στο ουροποιητικό σας σύστημα για να σχηματίσουν μια πλήρη λοίμωξη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τρεις μικρές μελέτες στην ανασκόπηση του Cochrane διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα cranberries ήταν αποτελεσματικά στη μείωση ουρολοιμώξεων, όσο τα αντιβιοτικά που οι γιατροί συνταγογραφούν ορισμένες γυναίκες.

Η λέξη κλειδί σε αυτά τα ευρήματα, ωστόσο, ήταν τα προϊόντα cranberries (όπως τα συμπληρώματα) - όχι ο χυμός cranberry. Το ίδιο το ρόφημα δεν θεωρείται τόσο αποτελεσματικό επειδή δεν περιέχει αρκετή ποσότητα προανθοκυανιδίνης για να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Επίσης θα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα χυμού cranberry την ημέρα για να πάρετε αρκετό από το δραστικό αυτό συστατικό ώστε να είναι ευεργετικό. Και δεδομένου ότι πολλά ροφήματα με χυμό cranberry περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την ξινή γεύση τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες όχι και τόσο καλές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και τη διατροφή σας.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 στο Journal of Urology διαπίστωσε ότι τα προϊόντα cranberries μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά των ουρολοιμώξεων. Όμως, πιο συγκεκριμένες μελέτες σε άτομα με τάση για ουρολοίμωξη, όπως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας , κατοίκους γηροκομείων και άτομα με κακώσεις του νωτιαίου μυελού που δυσκολεύουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα cranberry δεν έκανε διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης.

Απαιτείται λοιπόν περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν τα συμπληρώματα cranberries εμποδίζουν πραγματικά τις ουρολοιμώξεις στις περισσότερες γυναίκες. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα δισκία προκαλούν βλάβη —και υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσουν— ίσως αξίζει να τα δοκιμάσετε, ειδικά αν υποφέρετε συχνά από ουρολοίμωξη.

Όμως αν παίρνετε συμπληρώματα όταν έχετε ήδη ουρολοίμωξη και χειροτερεύετε, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και, εάν φαίνεται ότι έχετε ουρολοίμωξη, πιθανότατα θα σας ζητηθεί δείγμα ούρων και πιθανότατα θα ξεκινήσετε κάποια αντιβιοτικά.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα άσκημα συμπτώματα της ουρολοίμωξης (το κάψιμο ούρων, η συχνή επιθυμία να τρέξετε στην τουαλέτα) θα αρχίσουν να υποχωρούν μόλις μια ή δύο μέρες αφού πάρετε το σωστό φάρμακο. Απλώς φροντίστε να συνεχίσετε να παίρνετε την πλήρη σειρά των αντιβιοτικών όπως έχει συνταγογραφηθεί - διαφορετικά θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα στέλεχος βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.