WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι βιταμίνες που χρειάζεστε αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2022

Οι βιταμίνες που χρειάζεστε αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή σας
unsplash
Ακόμα κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μάθημα ανατομίας, πιθανότατα γνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής αδένας παίζει ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο κέντρο του μπροστινού τμήματος του λαιμού σας, περίπου στη μέση, μεταξύ του κάτω μέρος του πηγουνιού σας και του μπροστινού του λαιμού σας. Αυτός ο αδένας ρυθμίζει την θερμοκρασία, την ενέργεια και τον μεταβολισμό, ενώ μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων που βασίζονται σε μέταλλα, όπως το ιώδιο και σελήνιο, ελέγχει επίσης τη διάθεσή σας μέχρι τις θερμίδες που καίτε.

Η πιο κοινή διαταραχή του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός και η πιο κοινή αιτία είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη και ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και είναι πιο κοινή στις γυναίκες.

Στον υποθυρεοειδισμό, οι ασθενείς παρουσιάζουν τα συμπτώματα:

  • Υπνηλία

  • Αύξηση σωματικού βάρους

  • Μειωμένη ανοχή στο κρύο

  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες

  • Δυσκοίλια

  • Ξηρό δέρμα

  • Μειωμένη εφίδρωση

  • Μειωμένοι σφυγμοί

  • Κατάθλιψη

  • Διαταραχές κύκλου στις γυναίκες

Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επιπέδων των βιταμινών Β και της υγείας του θυρεοειδούς. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για άτομα με υποθυρεοειδισμό, επειδή έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις με τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη ρύθμιση των ορμονών.

Πώς να βελτιώσετε τα επίπεδα βιταμινών Β

Μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β

ενσωματώνοντας ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως ο σολομός, το βοδινό κρέας, το συκώτι, τα στρείδια και η πέστροφα είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές.

Μπορεί να ακούγεται αρκετά εύκολο να συμπεριλάβετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε το φαγητό σας μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα των θρεπτικών συστατικών. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, για αυτό και είναι πιο επιρρεπείς στην έκπλυση του φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι έως και το 60% της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Β μπορεί να χαθεί όταν σιγοβράζετε το κρέας.

Μια άλλη στρατηγική για να αυξήσετε την πρόσληψή σας είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β που δεν απαιτούν μαγείρεμα, όπως ωμά λαχανικά, γιαούρτι και θρεπτική μαγιά. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τη διατροφή σας, μπορεί να θέλετε να συνεργαστείτε με έναν ειδικό που μπορεί να ελέγξει την υγεία του θυρεοειδούς σας και να συστήσει ένα συμπλήρωμα εάν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.