WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ασυνήθιστο φρούτο που συμβάλλει σε ένα υγιές συκώτι


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2022

Το ασυνήθιστο φρούτο που συμβάλλει σε ένα υγιές συκώτι
pexels
Το υγιές συκώτι (ήπαρ) παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική υγεία καθώς είναι όργανο κλειδί για τον οργανισμό.

Το πώς λειτουργεί το συκώτι μας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία και τη μακροζωία μας, καθώς και για τη ζωτικότητα που αισθανόμαστε καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Το ήπαρ είναι όργανο κλειδί για τον οργανισμό μας και οι πιο σημαντικές διεργασίες που κάνει είναι οι παρακάτω:

  • Βοηθάει στη διάσπαση των λιπών, μια διαδικασία που μας δίνει ενέργεια

  • Λειτουργεί ως αποθήκη, εξοικονομώντας βιταμίνες και μέταλλα μέχρι το σώμα σας να τα χρειαστεί

  • Παράγει ορμόνες, ένζυμα και πρωτεΐνες για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Διασπά εξωγενείς ουσίες

  • Απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα και τις ξένες ουσίες από το σώμα

Εάν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε το συκώτι, έχετε πολλές επιλογές και μερικές από αυτές είναι οι εξής παρακάτω.

Καταρχάς θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε πολύ αλκοόλ, γιατί μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στο ήπαρ. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα, που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία του ήπατος. Ωστόσο, για να διατηρήσετε ένα υγιές ήπαρ είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και πιο συγκεκριμένα υπάρχει ένα τρόφιμο που μπορεί να το προστατεύσει: τα φραγκόσυκα προάγουν την υγεία του ήπατος

Μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε για να βελτιώσετε την υγεία του ήπατος είναι το φραγκόσυκο ή ο κάκτος του φραγκόσυκου. Παρά το περίεργο όνομά του, είναι ο φίλος του συκωτιού σας.

Δεδομένα από το 2014 που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecules έδειξαν ότι όταν οι αρουραίοι κατανάλωναν φραγκόσυκα, προστάτεψαν το συκώτι τους από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Μια άλλη μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι το φραγκόσυκο προστατεύει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Τα φραγκόσυκα έχουν και άλλα οφέλη. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα , πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να έχετε με τον διαβήτη. Τέλος επειδή περιέχουν βιταμίνες Ε και C, μπορούν να δώσουν στα μαλλιά σας μια ωραία λάμψη και να βελτιώσουν το δέρμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.