WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Φεβρουαρίου 2022

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;
unsplash
Φανταστείτε το εξής: Αποφασίζετε ότι είναι ώρα να κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια για να χάσετε βάρος. Ξεκινάτε να ασκείστε τακτικά και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Έρχεται λοιπόν η ώρα να ελέγξετε την πρόοδό σας, οπότε πατάτε στη ζυγαριά για τη στιγμή της αλήθειας.

Όμως δεν έχετε χάσει κιλά. Τι κάνετε; Να συνεχίσετε με το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής; Ή να τα παρατήσετε και να επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε πριν; Ή μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε να περιορίζετε το φαγητό ακόμη περισσότερο ως μια προσπάθεια να χάσετε πιο γρήγορα βάρος;

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικές και λογικές αντιδράσεις στην έλλειψη επιτυχίας. Η απώλεια βάρους, η συντήρηση ή η αύξηση μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Για να το θέσω πιο απλά: Η ζυγαριά μπορεί να είναι δύσκολη στη διαχείριση.

Όμως αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζετε είναι πως οι διακυμάνσεις βάρους είναι συχνές και φυσιολογικές, διότι το βάρος σας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν στο πόσο ενυδατωμένοι είστε, τι φάγατε πρόσφατα, τις συνήθειες της τουαλέτας, το κλίμα και τη ρουτίνα άσκησής σας.

Μερικά κιλά πάνω ή κάτω δεν είναι αποτέλεσμα αύξησης λίπους, αλλά αποτέλεσμα του ότι το σώμα σας κάνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται να κάνει για να ρυθμίσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Λοιπόν, πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: «Το να ζυγίζομαι (καθημερινά, εβδομαδιαία, περιοδικά κ.λπ.) θα με βοηθήσει ή θα με βλάψει ;» Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μαγική απάντηση για το πόσο συχνά θα ζυγίζεστε, είναι σημαντικό να αποφασίσετε τι είναι χρήσιμο για εσάς.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το καθημερινό ζύγισμα παρέχει μια αίσθηση ευθύνης και είναι χρήσιμο για να έχουν μια καλή ιδέα για το πού βρίσκονται σχετικά με την πρόοδό τους. Εάν μπορείτε να δείτε τη συνολική εικόνα και να μην αγχώνεστε για τις διακυμάνσεις, τότε μπορείτε να ζυγίζεστε καθημερινά.

Μήπως όμως ακόμα και μια μικρή αύξηση βάρους σας χαλάει τη διάθεση; Ή μήπως είστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που βλέπετε ότι έχετε χάσει 1 κιλό; Εάν οι καθημερινές ζυγίσεις επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, τότε ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε το πόσο συχνά να ζυγίζεστε. Ο αριθμός στη ζυγαριά δεν πρέπει να έχει τη δύναμη να υπαγορεύει τη διάθεσή σας, τα γεγονότα της ημέρας ή τη συνολική ποιότητα ζωής σας — είναι απλώς ένας αριθμός.

Επίσης υπάρχουν και εκείνοι που ζυγίζονται περιστασιακά και μπορεί να το κάνουν στο σπίτι ή να βασίζονται στη ζυγαριά στο γυμναστήριο ή στο ιατρείο, για έχουν μια ιδέα για το πού βρίσκονται. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το περιστασιακό ζύγισμα συχνά έχουν εναλλακτικούς τρόπους για να αναγνωρίσουν τις αλλαγές βάρους, όπως τον τρόπο που ταιριάζουν τα ρούχα τους ή πόσο δυνατοί νιώθουν ενώ ασκούνται.

Και τέλος υπάρχουν πολλοί που δεν ζυγίζονται ποτέ. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να εστιάζουν στο πώς νιώθουν με τα ρούχα τους και στο πώς αποδίδουν όταν γυμνάζονται, αντί να εστιάζουν στους αριθμούς. Αυτός μπορεί να είναι ένας έγκυρος τρόπος προσέγγισης, διότι η υγεία είναι πολλά περισσότερα από έναν αριθμό στη ζυγαριά.

Εάν όμως ζυγίζεστε πολλές φορές την ημέρα, σταματήστε. Με σπάνιες εξαιρέσεις, δεν πρέπει να ζυγίζεστε περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Η εμμονή με έναν αριθμό μπορεί να μετατραπεί σε ένα προβληματικό μοτίβο που μπορεί να διαταράξει την ηρεμία και την ευτυχία στη ζωή σας. Εάν αποφασίσετε να ζυγιστείτε, η ζυγαριά θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο που σας βοηθάει και όχι να σας βλάπτει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.