WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν νιώθετε φουσκωμένοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2022

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν νιώθετε φουσκωμένοι
unsplash
Εάν νιώθετε το στομάχι σας γεμάτο και σφιγμένο και η κοιλιά σας φαίνεται διατεταμένη, μπορεί να αντιμετωπίζετε φούσκωμα.

Αυτή η κατάσταση είναι συχνά αποτέλεσμα συσσώρευσης περίσσειας αερίων στη γαστρεντερική οδό, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Συνήθως, το φούσκωμα είναι ένα πεπτικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από τροφική δυσανεξία, δυσκοιλιότητα, υπερβολική γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Σε αντίθεση με τα αέρια που δημιουργούνται μέσω της κατάποσης αέρα ή της κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών, τα εντερικά αέρια παράγονται με τη ζύμωση στο στομάχι. Η υπερβολική ζύμωση του εντέρου μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, αφήνοντας το στομάχι σας φουσκωμένο.

Ωστόσο δεν βιώνουν όλοι το φούσκωμα με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα του φουσκώματος μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν ήπια εντερική δυσφορία, ενώ άλλοι θα βιώσουν πιο επώδυνο φούσκωμα. Σύμφωνα με μελέτες το 75% των υγιών ανθρώπων που βιώνουν σπάνια φούσκωμα περιγράφουν τη δυσφορία και το επίπεδο πόνου τους μέτριο ή σοβαρό.

Πώς να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσετε το φούσκωμα. Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε όταν νιώσετε νιώσετε φουσκωμένοι για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι να πιείτε χλιαρό νερό. Όπως αποδεικνύεται, η κατανάλωση περίπου 2 λίτρων ζεστού νερού ή σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο φουσκωμένοι θα νιώθετε.

Η κατανάλωση περισσότερων προβιοτικών είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα αέρια και το φούσκωμα. Τα προβιοτικά εισάγουν καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία μπορούν να προάγουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος.

Η άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία, κατευθύνοντας τη ροή του αίματος μακριά από τα χέρια και τα πόδια. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού στο στομάχι και στην κοιλιακή χώρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.