WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το βάρος μας αυξομειώνεται συνέχεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαρτίου 2022

Γιατί το βάρος μας αυξομειώνεται συνέχεια;
Ο αριθμός στη ζυγαριά μπορεί να αλλάζει σε καθημερινή βάση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αν έχετε τη συνήθεια να ζυγίζεστε κάθε μέρα, πιθανότατα βλέπετε τον αριθμό στη ζυγαριά να αλλάζει κάθε φορά που ανεβαίνετε επάνω. Ίσως όντως χάσατε ή κερδίσατε μερικά κιλά, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι το βάρος σας τη συγκεκριμένη στιγμή αντανακλά κάτι λιγότερο επιδραστικό.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αν τρώνε, πίνουν και ασκούνται το ίδιο ακριβώς κάθε μέρα και στη συνέχεια ζυγίζονται την ίδια ακριβώς ώρα, το βάρος τους θα είναι σχετικά σταθερό με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο αυτή η αντίληψη δεν ισχύει, τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Η αλήθεια είναι πως η ζυγαριά αυξομειώνεται καθημερινά. Γι αυτό και παρακάτω θα συζητήσουμε τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν την αλλαγή και τι μπορείτε να κάνετε.

Βάρος τροφίμων και ποτών

Τα τρόφιμα και τα ποτά παρέχουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες που επηρεάζουν την αύξηση, την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους. Τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν επίσης μάζα η οποία είναι εντελώς άσχετη με τον αριθμό των θερμίδων που επηρεάζει το σωματικό βάρος βραχυπρόθεσμα.

Εάν για παράδειγμα πιείτε δύο φλιτζάνια νερό (έχει μηδέν θερμίδες) και αμέσως ζυγιστείτε, θα είστε ένα κιλό πιο βαρύς λόγω αυτής της υγρής μάζας — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε πάρει πραγματικά ένα κιλό λίπους ή μύες. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να ζυγίζεστε πρώτα το πρωί πριν καταναλώσετε οτιδήποτε. Ωστόσο, εάν φάγατε ένα μεγάλο γεύμα αργά το προηγούμενο βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει αφομοιωθεί πλήρως και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό στην κλίμακα.

Υδατάνθρακες και νάτριο

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να προκαλέσει ψευδο-αύξηση βάρους είναι η ισορροπία των υγρών σας. Ο ιδρώτας και η αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσουν απώλειες, αλλά η κατακράτηση νερού από υδατάνθρακες και νάτριο προκαλεί προσωρινή αύξηση βάρους.

Αν και οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, ωστόσο κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που αποθηκεύεται απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να το συνοδεύει, με αποτέλεσμα να ο αριθμός της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Όμως αυτό το νερό χάνεται καθώς οι υδατάνθρακες καίγονται, γι' αυτό και η αύξηση είναι προσωρινή.

Όσο αφορά το νάτριο, είναι ένα μέταλλο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία των υγρών και η κατανάλωση ενός εξαιρετικά αλμυρού γεύματος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα υγρών μεταξύ του εντέρου και των αγγείων σας, αφήνοντάς σας ένα φουσκωμένο, πρησμένο αίσθημα καθώς το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τα υγρά.

Η ημέρα της εβδομάδας

Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν μέσα στην εβδομάδα. Τυπικά, η εβδομάδα ξεκινά με υγιή κίνητρα τη Δευτέρα, τα οποία σιγά-σιγά μειώνονται καθώς έρχεται το Σαββατοκύριακο με τις εξόδους. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο διατροφικός κύκλος αντανακλάται στη ζυγαριά, με τους υψηλότερους αριθμούς να παρατηρούνται από Σάββατο έως Τρίτη, όπου στη συνέχεια μειώνονται ξανά, καθώς το σώμα προσαρμόζεται. Εάν όμως θέλετε να σταματήσετε αυτήν την εβδομαδιαία αλλαγή, προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Ορμόνες

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες μπορεί να αυξηθεί μετά από προπονήσεις και άλλες περιόδους υψηλού σωματικού ή ψυχικού στρες. Αυτή η ορμόνη αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, επηρεάζοντας την πέψη, την κατακράτηση υγρών, την πείνα και το σωματικό σας βάρος. Αν θέλετε να μειώσετε τις διακυμάνσεις του βάρους λόγω της κορτιζόλης, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να στρεσάρεστε όσο το δυνατό λιγότερο.

Τέλος εάν ζυγίζεστε κάθε μέρα, ίσως θα ήταν καλό να το ξανασκεφτείτε, διότι το να βλέπετε συνέχεια το βάρος να αλλάζει, μπορεί να είναι απογοητευτικό και να οδηγήσει σε μια αρνητική σχέση με το φαγητό. Αν θέλετε να κερδίσετε ή να χάσετε κιλά, εστιάστε στις μακροπρόθεσμες αλλαγές και όχι στους αριθμούς της ζυγαριάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.