WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το σωματικό λίπος επηρεάζει το IQ μας;


JTeam

25 Φεβρουαρίου 2022

Πώς το σωματικό λίπος επηρεάζει το IQ μας;
Unsplash
Κι όμως, το ποσοστό σωματικού λίπους επηρεάζει την ευφυΐα μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία τους εγκεφάλου και παίζει ρόλο-κλειδί στο IQ μας. Δεν το λέμε εμείς, αλλά έρευνα στην οποία συμμετείχαν 10 χιλιάδες άνθρωποι, και βρήκε πως όσο περισσότερο είναι το κοιλιακό μας λίπος, τόσο χαμηλότερη είναι η αντιληπτική μας λειτουργία.

Οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία, με σκοπό να βρεθεί τη σύνδεση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η βασική συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Sonia Anand, εξήγησε το αποτέλεσμα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι στρατηγικές για την αποφυγή ή τη μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους, μπορεί να προστατεύσουν την αντιληπτική μας λειτουργία».

Σύμφωνα με τον συνεργάτη της, Dr Eric Smith, το υγιές σωματικό βάρος είναι το κλειδί για το υγιές μυαλό.

«Η διατήρηση της αντιληπτικής λειτουργίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία», τόνισε. «Αυτή η έρευνα βρήκε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα προλαμβάνουν την άνοια, μπορεί να είναι διατηρώντας ένα υγιές βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους».

Η διατροφή έχει συνδεθεί πολλές φορές με την αντιληπτική μας λειτουργία. Έρευνα που θα βρείτε εδώ, για παράδειγμα, βρήκε ότι οι τροφές που είναι υψηλές σε λιπαρά, μπορεί να περιορίσουν την ευφυΐα μας σε 9 μόνο μέρες. Άλλη μελέτη κατέληξε πως οι υψηλές σε «κακά» λιπαρά δίαιτες, επιβραδύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί πολλές φορές με υψηλότερο IQ και μικρότερο κίνδυνο άνοιας.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.