WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας αν έχετε νόσο του Crohn


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαρτίου 2022

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας αν έχετε νόσο του Crohn
pexels
H νόσος του Crohn είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η νόσος του Crohn προσβάλλει κατά κύριο λόγο άνδρες και γυναίκες, όπου η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 15 και 40 ετών, όμως μπορεί να προσβάλλει και άτομα άλλων ηλικιών. Επίσης εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα, τα οποία οι συγγενείς αυτών, έχουν νοσήσει από την ίδια νόσο.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη εν μέρει. Ενώ τελευταία υποστηρίζεται πως ίσως αποτελεί «ανώμαλη» ανοσολογική απάντηση του τοιχώματος του εντέρου σε άγνωστο αντιγόνο.

Τι είναι η νόσος του Crohn

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος (αυτοάνοσος), η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και των άλλων χιτώνων του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ανοσοκύτταρα συσσωρεύονται στα έντερα, προκαλώντας συμπτώματα όπως, κοιλιακός πόνος, διάρροια, πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους, πυρετό και κόπωση.

Στα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια

  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες

  • Αίμα στα κόπρανα

  • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους

  • Πυρετός

  • Κόπωση

  • Αρθρίτιδα (Φλεγμονή στις αρθρώσεις)

  • Ιριδοκυκλίτιδα (Φλεγμονή στα μάτια)

  • Δερματίτιδες (Φλεγμονές του δέρματος

  • Ηπατίτιδα και χολαγγειίτιδα (Φλεγμονή του ήπατος και των χοληφόρων)

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη σε παιδιά

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας εάν έχετε νόσο του Crohn

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι τροφές δεν προκαλούν νόσο του Crohn. Επίσης δεν υπάρχουν ειδικές διαιτητικές οδηγίες που να μπορούν να συσταθούν στους ασθενείς. Όμως, ορισμένες τροφές (όπως π.χ. σπόροι, αμαγείρευτα λαχανικά, φρούτα κ.λπ.), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη, εφ' όσον υπάρχουν εκτεταμένες στενώσεις του εντέρου, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Γενικώς, οι ασθενείς με νόσο του Crohn θα πρέπει να σιτίζονται με τροφές επαρκείς σε θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να απαγορεύονται αυτές που έχουν φυτική προέλευση, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένες.

Οι τροφές που θα πρέπει να προτιμώνται σε γενικές γραμμές είναι οι ακόλουθες:

Γάλα αμυγδάλου: Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν παράλληλα δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή, καθώς παράγεται από αλεσμένα αμύγδαλα ενισχυμένα με ασβέστιο.

Αυγά: Η πρωτεΐνη του αυγού είναι εύπεπτη και απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Βρώμη: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες –όπως αυτές που βρίσκονται στα ωμά φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς– προσελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο παχύ έντερο κι έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Όμως η βρώμη παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και περνούν πιο εύκολα από τη γαστρεντερική οδό.

Πουρές λαχανικών: Δεν πρέπει να φοβάστε τα λαχανικά αν πάσχετε από νόσο του Crohn.

Σολομός: Το 25% των θερμίδων που λαμβάνετε καθημερινά θα πρέπει να είναι από πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση. Θα πρέπει να προτιμάτε τις καθαρές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από θαλασσινά και ψάρια.

Παπάγια: Τα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, το μάνγκο και η μπανάνα, είναι αρκετά εύπεπτα και πολύ θρεπτικά.

Πουρές από όσπρια: Χρειάζεται γενικώς προσοχή στην κατανάλωση οσπρίων, όμως ο πουρές από ρεβίθια ή φακές είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.

Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.

Ρύζι: Παραδοσιακή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν γενικώς πρόβλημα με το στομάχι τους, γιατί δεν το καταπονεί.

Από την άλλη οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι οι παρακάτω:

  • Αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, κρασί)

  • Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια

  • Αναψυκτικά

  • Καφές, τσάι, σοκολάτα

  • Γάλα, τυρί, γιαούρτι (εάν η νόσος του Crohn συνδυάζεται με δυσανεξία στη λακτόζη)

  • Τηγανητά

  • Ωμά λαχανικά και φρούτα

  • Κόκκινο κρέας

  • Πικάντικα φαγητά

  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Τέλος, τα διατροφικά συµπληρώµατα είναι κάποιες φορές απαραίτητα όταν η κάλυψη των αναγκών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Όλα τα συμπληρώματα πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική/διαιτολογική συμβουλή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.