WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά μπορoύμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαρτίου 2022

Τελικά μπορoύμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας;
pexels
Θα μπορούσε να είναι απογοητευτικό να βλέπετε μέλη της οικογένειας ή φίλους να τρώνε πολύ περισσότερο από εσάς, αλλά να διατηρούν ένα πιο αδύνατο σώμα. Ή ίσως ανακαλύψετε ότι ανεξάρτητα από το πόσο πολύ τρώτε, δεν μπορείτε να βάλετε περισσότερο βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που εν μέρει φταίει είναι ο μεταβολισμός σας.

Ο μεταβολισμός είναι φυσικά ένας ευρύς όρος. Ως εκ τούτου, για να κατανοήσουμε καλύτερα σε τι αναφέρεται ο μεταβολισμός, θα πρέπει να τον αναλύσουμε με πιο συγκεκριμένους όρους.

Όταν μιλάμε για τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, αναφερόμαστε στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει ο οργανισμός, ενώ ξεκουραζόμαστε, ανεξάρτητα από τη διατροφή μας και τις συνήθειες άσκησης. Από την άλλη μεριά ο συνολικός μεταβολικός ρυθμός λαμβάνει υπόψη την ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα για τη σωματική δραστηριότητα συν αυτής που απαιτείται για τον βασικό μεταβολισμό.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του φύλου, της ηλικίας και της μυϊκής μας μάζας. Ενώ ο συνολικός μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως το φαγητό που τρώτε και το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας.

Ως διαιτολόγος, εστιάζω πάντα στις αλλαγές που είναι στον έλεγχό μας και στο πώς μπορούμε να τις υιοθετήσουμε ώστε να είμαστε ο πιο υγιής εαυτός μας. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την επίδραση του μεταβολισμού στη ζωή μας.

Υπάρχουν τροφές που χρησιμεύουν ως ενισχυτές του μεταβολισμού;

Αυτή είναι μια καίρια ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα δείχνει πως τα τρόφιμα μεταβολίζονται διαφορετικά, ανάλογα με τη σύστασή τους και τον τρόπο που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλης μερίδας τροφής που περιέχει ζάχαρη και λίπος έχει συνδεθεί με ταχύτερη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματός σας και μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους.

Αυτή η παρατήρηση, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επομένως, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα ανταποκρινόταν ο καθένας μας σε διαφορετικά τρόφιμα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές και συστάσεις που «μπορούν» να βοηθήσουν ορισμένα άτομα να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους σε κάποιο βαθμό. Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές και να δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας.

Ξεκινώντας τη μέρα με πρωινό

Το να τρώτε κάτι όταν σηκώνεστε το πρωί θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκκίνηση του μεταβολισμού σας μετά από αρκετές ώρες νηστείας. Ακόμα κι αν δεν πεινάτε αρκετά για ένα μεγάλο πρωινό, μπορείτε να σκεφτείτε να φάτε κάτι μικρό, όπως ένα φρούτο, μόνο και μόνο για να δώσετε μια ώθηση στον μεταβολισμό σας.

Τρώγοντας ισορροπημένα γεύματα

Η σύνθεση των γευμάτων σας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε είναι ακολουθώντας το Eat Well Plate, όπου το μισό πιάτο σας περιέχει πολύχρωμα λαχανικά, το ένα τέταρτο έχει τρόφιμα ολικής αλέσεως και το άλλο τέταρτο μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης.

Τακτική αερόβια άσκηση

Μια άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας είναι η σωματική δραστηριότητα. Φυσικά, όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Η σύσταση είναι να κάνετε περίπου 30 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας, όπως τακτικές βόλτες στη γειτονιά σας. Ακόμα καλύτερα, εάν είστε σε θέση να συμμετάσχετε στη Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης (HIIT), μπορεί να ενισχύσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό ακόμη πιο ουσιαστικά.

Προπόνηση δύναμης

Ένας άλλος τύπος σωματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει είναι η προπόνηση δύναμης. Το κύριο πλεονέκτημα προέρχεται από τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματός σας. Κάνοντας τακτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, θα αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό.

Υπάρχουν συμπληρώματα που θα μπορούσατε να πάρετε για να αυξήσετε τον μεταβολισμό;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω που θα μπορούσατε να φάτε ή να πάρετε για να αυξήσετε μαγικά τον μεταβολικό σας ρυθμό. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, μάλλον θα ήταν έκτακτη είδηση. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως το πράσινο τσάι και ο καφές «μπορεί» να βοηθήσουν ελαφρώς, αν και το αποτέλεσμα είναι πολύ μικρό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή και να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.