WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 καλύτερες τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση μετά την άσκηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2022

Οι 5 καλύτερες τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση μετά την άσκηση
pexels
Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που επιστρέφουμε από το γυμναστήριο ή από κάποιο άθλημα και νιώθουμε μια έντονη δυσλειτουργία του μυϊκού μας συστήματος ή ακόμα και πόνο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μυϊκή αποκατάσταση μετά από μια έντονη προπόνηση, και η διατροφή είναι ένας από αυτούς.

Έτσι λοιπόν αν είστε σαν εμένα, μπορεί να έχετε βαρεθεί τον συνδυασμό πρωτεΐνης σε σκόνη και μπανάνα. Και όχι, η σκόνη πρωτεΐνης δεν ήταν ποτέ στη λίστα μου (όχι ότι έχω κάτι εναντίον της σκόνης πρωτεΐνης, αλλά μερικές φορές είναι ωραίο να τρώμε αληθινό φαγητό, σωστά;)

Οι καλύτερες τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση μετά από την άσκηση

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι καλή πηγή ενός μη απαραίτητου αμινοξέος που ονομάζεται L-κιτρουλίνη. Η L-κιτρουλίνη μπορεί να αυξήσει τη χρήση αμινοξέων (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, για τον ίδιο λόγο που τα παντζάρια είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση.

Μύρτιλα

Αυτά τα μικρά φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες παρέχουν προστασία στα κύτταρα του σώματος και πολλές έρευνες έχουν εξετάσει τον ρόλο τους στην αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Χυμός από κεράσια

Τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό πόνο και να έχουν θετική επίδραση στην αποκατάσταση μετά την άσκηση. Τα κεράσια παρέχουν επίσης μελατονίνη και γι αυτό μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου . Μπορείτε να επιλέξετε να τρώτε τα ίδια τα κεράσια, αλλά ο χυμός παρέχει μια πολύ πιο συμπυκνωμένη επιλογή.

Γιαούρτι

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών. Οι σκόνες πρωτεΐνης αφθονούν στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου. Αλλά για την αποκατάσταση των μυών, οι πραγματικές τροφές είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη σκόνη πρωτεΐνης.

Ένα φλιτζάνι γιαούρτι περιέχει 2 γραμμάρια λευκίνης. Η λευκίνη είναι ένα αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας που πιστεύεται ότι είναι σημαντικό για την ενεργοποίηση της αναδόμησης των μυών μετά την άσκηση.

Καρύδια

Μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν τον μυϊκό πόνο εάν ληφθούν μετά την άσκηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωμέγα-3. Ο τύπος που απορροφάται καλύτερα και χρησιμοποιείται στον οργανισμό είναι η μορφή που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, πηγές φυκιών και τα καρύδια.

Ένα τέταρτο φλιτζάνι καρύδια (περίπου 14 μισά καρύδια) περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια ωμέγα-3, το οποίο είναι παρόμοιο με μια μερίδα σολομού. Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, προσπαθήστε επίσης να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Γιατί να συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές;

Η αποκατάσταση μέσω της διατροφής είναι το κλειδί για την προπόνηση υψηλής έντασης. Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων παρέχει θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν συνεργικά για να προωθήσουν τη βέλτιστη ανάκαμψη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.