WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τρόποι που οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων υπονομεύουν την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαρτίου 2022

4 τρόποι που οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων υπονομεύουν την υγεία σας
pexels
Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις βιολογικές του λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπνοή, η άντληση αίματος και η δραστηριότητα.

Γνωρίζατε ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας) αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ενεργειακής σας δαπάνης; Γι' αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα για να λειτουργεί το σώμα σας κανονικά.

Εάν όμως καταναλώνετε πολύ λίγες θερμίδες, μπορεί να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο με τους ακόλουθους τρόπους.

Δεν θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά

Είναι εύκολο να υποτιμήσετε τη σημασία κάποιου πράγματος που δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε, αλλά οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη μακροπρόθεσμη ευημερία σας.

Για παράδειγμα, το διαιτητικό ασβέστιο είναι σημαντικό τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τις σωματικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος των μυών και η κυκλοφορία. Για τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής, το σώμα αποθηκεύει περίσσεια ασβεστίου στα οστά. Μετά τα 30, σταματάτε να αποκτάτε οστική μάζα και βασίζεστε στα υπάρχοντα αποθέματα για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Εάν δεν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, το σώμα σας αναγκάζεται να πάρει αυτό το μέταλλο από τα οστά. Και αυτή η διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών και απώλεια οστικής πυκνότητας) και κατάγματα ισχίου.

Επιβραδύνεται ο μεταβολισμό σας

Όταν δεν τρώτε αρκετά, το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία επιβίωσης και αρχίζει να διασπά τους μυς για να απελευθερώσει τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Επίσης επειδή δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες, το σώμα σας επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε νωθρότητα και να έχετε γαστρεντερικές ανωμαλίες, όπως δυσκοιλιότητα.

Δεν λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με γλυκόζη ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο με βενζίνη και χρειάζεται μια συνεχή παροχή για να λειτουργεί ομαλά. Εάν όμως πεινάτε όλη μέρα, δεν μπορείτε να εργαστείτε με τη μέγιστη ικανότητα.

Μπορεί να δημιουργηθούν πέτρες στη χολή

Οι πολύ χαμηλές θερμίδες δίαιτες (περίπου 800 θερμίδες την ημέρα), προκαλούν ταχεία απώλεια βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και να πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.