WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παιδική δυσκοιλιότητα: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ανακουφιστεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαρτίου 2022

Παιδική δυσκοιλιότητα: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ανακουφιστεί
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι επώδυνη, αγχωτική και ντροπιαστική για τα παιδιά και επηρεάζει και τους γονείς. Εάν το παιδί σας παλεύει με τη δυσκοιλιότητα, δεν είναι μόνο.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η ύπαρξη σπάνιων κενώσεων ή σκληρών κοπράνων. Σύμφωνα με το National Institute of Health, λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα σε διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μπορεί να χαρακτηριστούν ως δυσκοιλιότητα. Ενώ μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από πόνο.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν η δυσκοιλιότητα του παιδιού σας διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή συνοδεύεται από πυρετό, έμετο, πρήξιμο της κοιλιάς ή αίμα στα κόπρανα.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Σε πολλές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα αναπτύσσεται επειδή τα παιδιά φοβούνται ή ντρέπονται να πάνε στην τουαλέτα όταν βρίσκονται στο σχολείο ή σε σπίτι φίλων, ή απλά δεν θέλουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν. Και αυτή η επανειλημμένη καθυστέρηση προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, όπως η κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών, η λιγότερη κίνηση και η κατανάλωση περισσότερων ζαχαρούχων ροφημάτων, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν τη λειτουργία της πέψης. Το να μην πίνουν αρκετό νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, επειδή η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι επαρκώς ενυδατωμένο

Το νερό είναι το καλύτερο για ενυδάτωση και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Δώστε στο παιδί τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δίνουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να τα μετακινήσει. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, τα οποία περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Δώστε στο παιδί σας χρόνο για να επισκεφτεί την τουαλέτα

Προσπαθήστε να αφήσετε αρκετό χρόνο μετά το πρωινό για να χρησιμοποιήσει το παιδί σας την τουαλέτα πριν φύγει για το σχολείο. Μερικές φορές τα παιδιά δεν έχουν την επιθυμία να πάνε παρά μόνο 30 έως 60 λεπτά μετά το γεύμα τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα

Η άσκηση όχι μόνο ωφελεί τη γενική υγεία του παιδιού σας, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.