WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας; Να γιατί δεν χρειάζεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Απριλίου 2022

Θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας; Να γιατί δεν χρειάζεται
Βλέπω πολύ μίσος γύρω από τη ζάχαρη, και ειλικρινά, δεν δικαιολογείται. Κατά καιρούς διαβάζω στο διαδίκτυο «Δίαιτες χωρίς ζάχαρη», «Πώς θα κόψω τη ζάχαρη» και το κίνημα «I Quit Sugar».

Νιώθω ότι οι βιομηχανίες διατροφής και ευεξίας δεν έχουν γκρίζα ζώνη όσον αφορά τη ζάχαρη: είτε την κόβεις εντελώς είτε τρως πάρα πολύ. Αλλά μετά από μερικά χρόνια στον κλάδο της διατροφής, γνωρίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα πάνε καλά όταν τους λένε να μην φάνε ποτέ ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει φαγητό στον κόσμο που αξίζει να το εγκαταλείψουμε εντελώς και για πάντα. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να πιστεύετε ότι θα είστε πιο υγιείς εάν το κάνετε.

Απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φτάνουμε στα άκρα με το φαγητό. Και ενώ δεν αντιμετωπίζουμε με τόση ζέση την ανάγκη να μειώσουμε το αλκοόλ, από την άλλη αν φας ένα cupcake μοιάζει κατά κάποιο τρόπο σα να δηλητηρίασες τον εαυτό σου.

Σίγουρα, η ζάχαρη δεν είναι θρεπτική. Και «φυσικές» ποικιλίες όπως η αγαύη, είναι ίδιες με κάθε άλλη πρόσθετη ζάχαρη. Ναι, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει εμπλακεί σε πολλές ασθένειες. Ακριβώς όπως η υπερκατανάλωση νατρίου, λίπους, επεξεργασμένων δημητριακών, αλκοόλ…

Και φυσικά δεν προτείνω να καταναλώνετε έναν τόνο ζάχαρη σαν να είναι «υγιεινό». Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται και να την κόψετε εντελώς.

Γιατί δεν χρειάζεται να κόψετε τη ζάχαρη

  • Η ζάχαρη δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για την κατάσταση της υγείας σας.

  • Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο να αναφέρουμε ένα τρόφιμο ή ένα συστατικό ως κακό. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής σας, όχι η πρόσληψη ενός μόνο τροφίμου.

  • Τίποτα κακό δεν πρόκειται να σας συμβεί αν τρώτε περιστασιακά τροφές με ζάχαρη.

  • Η αποφυγή της ζάχαρης ενισχύει την αρνητική πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σχετικά με ορισμένα τρόφιμα. Και ότι εάν ενδώσουμε σε αυτά είμαστε αδύναμοι.

Το φαγητό μπορεί να είναι και πρέπει να είναι μια ευχάριστη προσθήκη στη ζωή μας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αντλούμε συναισθηματική ευτυχία από το φαγητό. Σίγουρα, θέλετε η διατροφή σας να είναι θρεπτική, αλλά αυτό δεν αποκλείει την κατανάλωση νόστιμων τροφίμων.

Δυστυχώς, έχουμε ρυθμιστεί να πιστεύουμε ότι το να απολαμβάνουμε το φαγητό μας είναι λάθος και κατά κάποιο τρόπο λαίμαργο.

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από συμβουλές που μας λένε να αφαιρέσουμε κάποια τρόφιμα από τη διατροφή μας και το ότι να απολαμβάνουμε το φαγητό είναι ντροπή και λάθος.

Επίσης η αφαίρεση ορισμένων τροφών από τη διατροφή σας μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας και να σας κάνει να τα λαχταράτε περισσότερο. Φυσικά ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η μακροπρόθεσμη αποφυγή της ζάχαρης δεν είναι εφικτή.

Από την άλλη μεριά εάν αφαιρέσετε τους περιορισμούς, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα που πάντα λέγατε ότι δεν επιτρέπεται να φάτε, δεν είναι πλέον τόσο δελεαστικά.

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Αντιθέτως μπορείτε να την καταναλώνετε με μέτρο και να μάθετε πού κρύβονται τα πρόσθετα σάκχαρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.