WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σνακ πριν την προπόνηση: Τα 3 βασικά συστατικά για βέλτιστη ενέργεια και απόδοση


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2022

Σνακ πριν την προπόνηση: Τα 3 βασικά συστατικά για βέλτιστη ενέργεια και απόδοση
pexels
Η γυμναστική έχει μια μακρά λίστα πλεονεκτημάτων - από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την ενίσχυση της διάθεσής σας έως τον καλύτερο ύπνο - αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα οφέλη στην πραγματικότητα επηρεάζονται πολύ από το τι καταναλώνουν πριν από την άσκηση.

Αυτό που θα φάτε πριν από μια προπόνηση μπορεί όχι μόνο να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε την πνευματική διαύγεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε σε μια προπόνηση.

Έτσι λοιπόν το κλειδί είναι να εστιάσετε σε ένα σνακ που παρέχει σταθερή ενέργεια χωρίς στομαχικές ενοχλήσεις ( πιθανώς δεν είναι η ώρα για τα αγαπημένα σας δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες). Και το καλύτερο σνακ πριν την προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει, νερό, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση νερού πριν από την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή, την εστίαση και επίσης να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και αφυδάτωσης, ενώ η πρωτεΐνη -ιδιαίτερα πριν από μια προπόνηση ενδυνάμωσης- μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών και στην πρόληψη της μυϊκής διάσπασης. Τέλος οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς που ασκούνται. Με άλλα λόγια, οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για να κάνουμε σωστά την προπόνηση.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αμέσως πριν πάμε στο γυμναστήριο; Όπως ίσως μαντέψατε, μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Το ιδανικό σνακ πριν την προπόνηση πρέπει να είναι χορταστικό, αλλά όχι τόσο χορταστικό που να σας προκαλέσει δυσπεψία και επίσης να καταναλώνεται ιδανικά περίπου μία ώρα πριν την προπόνησή σας, αλλά και 20 έως 30 λεπτά είναι επίσης εντάξει.

Εκτός όμως από τις τροφές που βοηθούν στη σωστή άσκηση, υπάρχουν επίσης και κάποια τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν το στομάχι ή να μειώσουν την ενέργειά σας πριν την προπόνηση. Ποια είναι αυτά; Οτιδήποτε είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λίπος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας ακόμη και να οδηγήσει σε κράμπες ή διάρροια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γι αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως το

φαγητό μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε πριν την προπόνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.