WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 δίαιτες που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαΐου 2022

3 δίαιτες που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας
Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στο προσκήνιο καινούρια διατροφικά σχήματα, που υπόσχονται μια εύκολη και γρήγορη απώλεια κιλών.

Από την Atkins μέχρι την Παλαιολιθική δίαιτα, πάντα δημιουργείται μια μανία για κάποιο είδος διατροφής, που φαίνεται σαν το καυτό εισιτήριο για ένα καλύτερο σώμα. Όμως είναι σημαντικό να είστε προσεχτικοί, γιατί όλες αυτές οι υποσχέσεις μπορεί να σας έρθουν μπούμερανγκ και να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία σας.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες δίαιτες της μόδας μπορεί να έχουν ένα ίχνος αλήθειας, όμως αυτό που ακολουθεί συνήθως, είναι η μη κατανάλωση κάποιων τροφίμων, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Δείτε μερικές δίαιτες που μπορεί να γίνουν μέχρι και επικίνδυνες και που σίγουρα δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Κι όμως το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας, διότι προστατεύει τα οστά και τα όργανα, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος και αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών.

Επίσης, τα καλά λιπαρά ειναι σημαντικό να υπάρχουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, γιατί όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων.

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Oι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι δημοφιλείς εδώ και χρόνια, αλλά μπορεί επίσης να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

Η σωστή διατροφή επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ισορροπία και όχι στην απέλαση. Είναι αληθές ότι υπάρχουν υδατάνθρακες που καλό θα ήταν να τους καταναλώνετε με μέτρο, υπάρχουν όμως και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, που μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν.

Παλαιολιθική δίαιτα (Paleo)

Μια από τις πιι γνωστές δίαιτες της μόδας είναι η paleo diet, που αποκαλείται και ως διατροφή των σπηλαίων ή δίαιτα της Λίθινης Εποχής ή παλαιολιθική δίαιτα.

Στη συγκεκριμένη διατροφή συνιστάται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, φρούτων, λαχανικών και ωμών καρπών. Ενώ απαγορεύονται τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές και μπιζέλια), η ζάχαρη και το αλάτι.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν μελετήσει την Παλαιολιθική Διατροφή σε σχέση με τους δείκτες υγείας, όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη έγκυρα συμπεράσματα.

Από τη μία πλευρά, αυτός ο τρόπος διατροφής ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Και όπως είναι γνωστό ο συνδυασμός φυτικών τροφών και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Αλλά από την άλλη μεριά ο αποκλεισμός των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών μπορεί να είναι επικίνδυνος, αφού αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Πιο συγκεκριμένα τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη και άλλων επιπλοκών στην υγεία.

Επίσης πρόσφατες μελέτες έχουν βρει στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κατά την παλαιολιθική εποχή στην πραγματικότητα έτρωγαν σιτηρά. Βέβαια οι διατροφικές τους συνήθειες άλλαζαν ανάλογα με το που ζούσαν. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει κάποια κοινή «παλαιολιθική δίαιτα».

Επιπλέον όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα μόδας, έτσι και με την δίαιτα Paleo μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, ενώ εξαλείφοντας ολόκληρες ομάδες και τύπους τροφίμων, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μίας διαταραγμένης διατροφής.

Τέλος όπως έχω πολλές φορές αναφέρει ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος είναι να τρώτε ισορροπημένα γεύματα, να ασκείστε τακτικά και να αγαπάτε το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.