WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο;


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαΐου 2022

Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο;
unsplash
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει τη γλυκόζη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία σας, όπως θολή όραση, μώλωπες και κοψίματα που επουλώνονται αργά, απώλεια βάρους και αυξημένη πείνα και δίψα.

Μπορεί να μην σκέφτεστε τον ύπνο όταν σκέφτεστε τον διαβήτη, αλλά αυτά τα δύο συνδέονται, διότι αν το σάκχαρό σας είναι ασταθές, μπορεί να είναι και ο ύπνος σας.

Το να διαγνωστείτε με διαβήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε πρόβλημα με τον ύπνο. Ωστόσο, εάν δυσκολεύεστε να ξεκουραστείτε, θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Για παράδειγμα, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει συχνουρία, πράγμα που σημαίνει να ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα. Από την άλλη μεριά τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα παλμών ή νυχτερινές εφιδρώσεις, που και τα δύο μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο.

Άλλα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τον διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα ύπνου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν συχνά υπνική άπνοια, αν και είναι πιο συχνή σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς με υπνική άπνοια εμφανίζουν διακοπές αναπνοής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυπνίες.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια άλλη πάθηση που παρατηρείται συχνά σε άτομα με διαβήτη. Σε αυτήν την πάθηση, τα πόδια σας συσπώνται ενώ κοιμάστε, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον ποιοτικό ύπνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαβητική νευροπάθεια, ή η νευρική βλάβη, μπορεί να είναι ο ένοχος που ορισμένα άτομα με διαβήτη υποφέρουν από τον σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Εν κατακλείδι εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή εάν ξυπνάτε και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να αποφύγετε πρόσθετα προβλήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.