WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που μπορεί να μειώσουν το φούσκωμα και τα αέρια και 5 που τα προκαλούν


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαΐου 2022

7 τροφές που μπορεί να μειώσουν το φούσκωμα και τα αέρια και 5 που τα προκαλούν
pexels
Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή έχετε αέρια μετά τα γεύματα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τα είδη των τροφών που τρώτε.

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν φούσκωμα και αέρια, καθώς και τις επτά τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε για να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα.

Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια

Μπρόκολο και λάχανο

Το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο είναι σταυρανθή λαχανικά και περιέχουν ραφινόζη – ένας τρισακχαρίτης που παραμένει άπεπτος έως ότου τα βακτήρια στο έντερο σας τον ζυμώσουν. Αυτός ο τρισακχαρίτης παράγει αέρια και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λαχανικά, απλά μπορείτε να περιορίσετε αυτά που σας προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα.

Όσπρια

Μάλλον δεν είναι κάτι νέο ​​για εσάς: τα φασόλια, μαζί με τις φακές, είναι τρόφιμα που προκαλούν αέρια, γιατί περιέχουν σάκχαρα και ίνες που το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να απορροφήσει με αποτέλεσμα να έχετε αέρια και φούσκωμα κάθε φορά που τα καταναλώνετε.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάστε τα όσπρια με εύκολα εύπεπτα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι ή κινόα και με αυτό τον τρόπο δεν θα σας ενοχλούν τόσο πολύ.

Γαλακτοκομικά

Εάν έχετε αέρια μετά από μερικές φέτες τυρί ή ένα μπολ δημητριακών με γάλα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη - πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση της λακτόζης (τη ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Επομένως, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επιλέξτε τις πολλές εναλλακτικές λύσεις χωρίς λακτόζη.

Μήλα

Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά δεν κρατά το φούσκωμα μακριά. Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μήλα περιέχουν επίσης φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν. Το αποτέλεσμα; Το μαντέψατε: αέρια και το αναπόφευκτο αίσθημα φουσκώματος.

Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ και δεν χρειάζεται να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, διότι η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο και χωριστά από τα γεύματά σας.

Αλμυρά φαγητά

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να σας φουσκώσει. Ωστόσο, η αποφυγή του νατρίου δεν είναι τόσο απλή. Το CDC αναφέρει ότι περίπου το 90% των Αμερικανών καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από αυτό που συνιστάται (2.300 mg την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους και 1.500 mg για ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς και άτομα με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό κίνδυνο υπέρτασης). Το νάτριο υπάρχει κρυφά στα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως σούπες, ψωμιά. Και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την αποφυγή του. Όταν και αν υποκύψετε στο αλάτι, πιείτε πολύ νερό και καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, για να εξισορροπήσετε τα υγρά στο σώμα.

Οι τροφές που μπορεί να μειώσουν το φούσκωμα και τα αέρια

Αγγούρι

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αγγούρια για να μειώσουν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια τους, επίσης μπορείτε να τα φάτε για να κάνετε το ίδιο πράγμα για την κοιλιά σας. Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές που βοηθά στη μείωση του οιδήματος.

Μπανάνες

Τροφές πλούσιες σε κάλιο - όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τα φιστίκια - εμποδίζουν την κατακράτηση νερού ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σας και μπορούν έτσι να μειώσουν το φούσκωμα που προκαλείται από το αλάτι. Οι μπανάνες έχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα.

Παπάγια

Το ένζυμο της παπάγιας, η παπαΐνη, βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό σας σύστημα, γεγονός που διευκολύνει την πέψη. Το τροπικό φρούτο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και ίνες που υποστηρίζουν ένα ισχυρό πεπτικό σύστημα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια βοηθάνε να φύγει το υπερβολικό νερό από το σώμα, ανακουφίζοντας έτσι το φούσκωμα. Περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των καλών βακτηρίων και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σας σύστημα για την πρόληψη ή/και τη μείωση των αερίων. Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή της συνολικής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Γιαούρτι με προβιοτικά

Τα προβιοτικά, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και προάγουν τη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Σίγουρα, μπορείτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα, αλλά μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ένα γιαούρτι που να περιέχει αυτά τα καλά βακτήρια και να βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο τη μείωση του δυσάρεστου αισθήματος που έχετε όταν είστε φουσκωμένοι.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει ένα ένζυμο που βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να διασπάσει την πρωτεΐνη αλλά και τα τρόφιμα να αφομοιωθούν πιο εύκολα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα.

Τσάι με μέντα ή χαμομήλι

Εάν αισθάνεστε πρησμένοι μετά το δείπνο, μπορείτε να πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με μέντα ή χαμομήλι. Και τα δύο αυτά χαλαρώνουν τους γαστρεντερικούς μύες, μειώνοντας τα αέρια που προκαλούν το φούσκωμα του στομάχου. Εκτός από τη βελτίωση της πέψης, το χαμομήλι μπορεί επίσης να καταπραΰνει κάθε είδους στομαχικής ενόχλησης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.