WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαΐου 2022

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας
pexels
Κοιμάστε σωστά τα βράδια; Η ποιότητα του ύπνου- συμπεριλαμβανομένου του λίγο ή πολύ ύπνου - επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης σας.

Πριν αναλύσουμε τη σχέση του ύπνου με τη χοληστερόλη, ας δούμε τι ακριβώς είναι η χοληστερόλη, η οποία χωρίζεται σε δύο τύπους την LDL και την HDL.

Η υψηλή LDL ή η «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Η HDL από την άλλη μεριά είναι η «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της LDL, προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας αποκαθίσταται και επαναφορτίζεται. Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν τους ιστούς και τα κύτταρα σας να επιδιορθωθούν μετά από τόσες ώρες που ήσασταν ξύπνιοι. Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει, ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και η αναπνοή σας χαλαρώνει. Ενώ η καρδιά σας ανακάμπτει από τη σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι θα συμβεί όμως αν δεν κοιμάστε σωστά;

Έρευνα έχει δείξει πως εάν υποφέρουμε από αϋπνίες ή εάν δεν κοιμόμαστε σωστά-7 με 8 ώρες κάθε βράδυ- μπορεί να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερόλη.

Σε μια μελέτη 2.705 ενηλίκων, οι συμμετέχοντες που είχαν την τάση να κοιμούνται πολύ λίγο κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερόλη, αν και τα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης τους δεν επηρεάστηκαν από τον ύπνο τους. Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 8 ώρες τη νύχτα είχαν τους υψηλότερους αριθμούς HDL.

Γιατί ο ύπνος επηρεάζει τη χοληστερόλη;

Εάν δεν ξεκουράζεστε, οι βασικές ορμόνες μπορεί να αποσυντονιστούν. Το σώμα σας μπορεί να παράγει πάρα πολύ από την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη και την ορμόνη που τονώνει την όρεξη τη γκρελίνη, αλλά πολύ λίγη λεπτίνη , η οποία ρυθμίζει το σωματικό βάρος. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας της χοληστερόλης σας.

Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χοληστερόλη. Τα άτομα με διακοπτόμενο ύπνο λόγω υπνικής άπνοιας - όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινά κατά τη διάρκεια της νύχτας- έχουν συχνά υψηλή ολική χοληστερόλη , LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Τα άτομα με άπνοια ύπνου τείνουν επίσης να είναι υπέρβαρα , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη.

Πολύ λίγος ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικούς τρόπους. Σε μια μεγάλη μελέτη, οι άνδρες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τα περισσότερα βράδια είχαν υψηλότερη LDL χοληστερόλη, αλλά οι γυναίκες που κοιμόντουσαν την ίδια ποσότητα είχαν χαμηλότερη LDL. Άνδρες και γυναίκες που ροχάλιζαν κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης .

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που στερήθηκαν ύπνου είχαν υψηλότερη χοληστερόλη στο αίμα και περισσότερη συσσωρευμένη χοληστερόλη στο συκώτι τους. Τα τρωκτικά είχαν επίσης χαμηλότερες ποσότητες ενός ηπατικού ενζύμου που βοηθά στην επεξεργασία της χοληστερόλης.

Πολλές ώρες ύπνου

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χοληστερόλη. Σε μια μελέτη ενηλίκων στην Ιαπωνία, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα έτειναν να έχουν χαμηλή HDL χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Για να έχετε τη σωστή ποσότητα ύπνου υψηλής ποιότητας κάθε βράδυ ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ορίστε καθημερινές ώρες για να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε.

  • Προγραμματίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 αλλά όχι περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα.

  • Μην κοιμάστε λιγότερο τα βράδια μέσα στην εβδομάδα και μην προσπαθείτε να καλύψετε τη διαφορά τα Σαββατοκύριακα.

  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη. Εάν σας βοηθά, ενεργοποιήστε έναν ανεμιστήρα, τοποθετήστε κουρτίνες ή σκιές που εμποδίζουν το φως και χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες.

  • Διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε ένα αφρόλουτρο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο.

  • Μην αφήνετε το κινητό σας δίπλα στο κρεβάτι σας.

  • Μην πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι ή πολύ σύντομα αφού έχετε φάει ένα βαρύ γεύμα.

  • Μειώστε το αλκοόλ , την καφεΐνη ή τα προϊόντα νικοτίνης που μπορούν να καταστρέψουν τον ύπνο.

  • Πριν από τον ύπνο, μειώστε το στρες και την ένταση των μυών με ήπιες διατάσεις.

  • Αν είστε αγχωμένοι για την επόμενη μέρα, γράψτε σε ένα ημερολόγιο ή συμπληρώστε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας και μετά βάλτε την στο συρτάρι του κομοδίνου. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα.

Τι γίνεται με τα υπνωτικά χάπια; Τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου ή όταν τα ταξίδια διαταράσσουν το κανονικό σας πρόγραμμα. Αλλά μακροπρόθεσμα, οι υγιεινές συνήθειες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε έναν καλό ύπνο.

Αλλά εάν έχετε συχνά προβλήματα με τον ύπνο, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας εξετάσει για να ανακαλύψει τις αιτίες των προβλημάτων σας και να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσουν να κοιμάστε τις ώρες που έχετε ανάγκη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.