WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρέθηκε τι προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο - Η επιστήμονας πίσω από την ανακάλυψη


JTeam

13 Μαΐου 2022

Βρέθηκε τι προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο - Η επιστήμονας πίσω από την ανακάλυψη
Luma Pimentel on Unsplash
Μία γυναίκα έχασε το μωρό της και όλοι της έλεγαν ότι «πρόκειται για τραγωδία», χωρίς καμία εξήγηση. Αποφάσισε λοιπόν να ψάξει μόνη της τις απαντήσεις και κατέληξε σε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις

Ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών αποτελούσε μυστήριο για χρόνια. Ακόμη και μετά από τη νεκροψία, τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών και του χώρου που το μωρό έχασε τη ζωή του, τα αίτια παρέμεναν ανεξήγητα. Τώρα, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Westmead στο Σίδνεϋ ολοκλήρωσαν έρευνα που αποκαλύπτει όχι μόνο πώς πεθαίνουν αυτά τα μωρά, αλλά και γιατί.

Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου αφορά τα βρέφη κάτω του ενός έτους και, συνήθως, συμβαίνει στον ύπνο τους και αντιμετωπίζεται ως τραγωδία. Έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες με επικρατέστερη τη θεωρία του τριπλού κινδύνου. Αυτή αφορά σε:

  • βρέφος σε κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης κάτω των 6 μηνών με
  • υποκειμενική ευπάθεια (διαταραχές του εγκεφαλικού στελέχους) και
  • έκθεση σε εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (κάπνισμα, πρηνής θέση ύπνου κλπ.).

Τώρα, οι επιστήμονες από το Σίδνεϋ επιβεβαιώνουν μία άλλη θεωρία, εξίσου δημοφιλή στην ιατρική κοινότητα, η οποία βασίζεται μία βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αφύπνιση και την αναπνοή. Η θεωρία είναι η εξής: Αν το βρέφος πάψει να αναπνέει στον ύπνο του, εξαιτίας της παραπάνω βλάβης δε θα ξαφνιαστεί, δε θα τρομάξει, ούτε θα ξυπνήσει.

Μελετώντας δείγματα από το αίμα βρεφών που χάθηκαν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, αλλά και από άλλα αίτια, κι έπειτα συγκρίνοντάς τα με το αίμα υγιών βρεφών, βρήκαν ότι η δραστηριότητα του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) ήταν πολύ χαμηλότερη σ’ εκείνα που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία. Η BChE παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο στην οδό αφύπνισης του εγκεφάλου, κι αυτό εξηγεί γιατί ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε κατάσταση ύπνου.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα μωρά τους, ως τώρα οι γονείς δεν τα αφήνουν να κοιμηθούν μπρούμυτα, τα βάζουν να ξαπλώσουν ανάσκελα, φροντίζουν ώστε η θερμοκρασία της κούνιας να παραμείνει φυσιολογική, χωρίς πολλές κουβέρτες και παιχνίδια. Κι ενώ όλα αυτά είναι σημαντικά, παρότι πολλοί ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τα σώσουν, τα βρέφη έφευγαν από τη ζωή ξαφνικά. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Carmel Harrington, της βασικής συγγραφέα της μελέτης αυτής, η οποία έχασε τον γιο της πριν από 29 χρόνια.

«Κανείς δε μου έλεγε ποια ήταν η αιτία θανάτου. Μιλούσαν μόνο για τραγωδία. Αλλά ήταν μια τραγωδία που δε χωρούσε στο επιστημονικό μου μυαλό», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Από τότε, έκανε σκοπό ζωής το να βρει την αιτία πίσω από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών – τόσο για να ηρεμήσει η ίδια, όσο και για το σύνολο της ιατρικής κοινότητας. Η ανακάλυψή της είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο και δεν πήρα ποτέ την εξήγηση που τους άξιζε.

«Τώρα πια, αυτές οι οικογένειες μπορούν αν γνωρίζουν ότι δεν έφταιγαν».

Επειδή κανείς δε θα τη χρηματοδοτούσε, η Harrington είχε κάνει fundraising για την έρευνα και αποκάλυψε την ιστορία της. Όταν έφυγε από τη ζωή ο γιος της, όλοι της έλεγαν να προχωρήσει και ότι αυτό που έζησε ήταν τραγικό. Ήταν, πράγματι, κι εκείνη προσπάθησε να το ξεπεράσει, μέχρι που πέθανε η κόρη της φίλης της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι, η Carmel αποφάσισε να βρει μόνη της τις απαντήσεις που δεν έπαιρνε. Παραιτήθηκε, λοιπόν, από το δικηγορικό γραφείο που εργαζόταν κι αφοσιώθηκε στην προηγούμενη καριέρα της, αυτή της βιοχημικού.

«Στα 25 χρόνια που ερευνώ το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, δεν έχω ζητήσει ποτέ χρήματα», έγραψε. «Η έρευνά μας, μέχρι στιγμής, δείχνει πως είμαστε κοντά και είμαστε ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα – γι’ αυτό και απευθύνομαι σε εσάς».

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ανακάλυψή μας θα κρατήσει κάθε μωρό στη ζωή, αλλά ακόμη κι αν δεν το κάνει, θα μας δώσει γνώσει αυτού του τραγικού προβλήματος και θα μας φέρει πιο κοντά στη στιγμή που όλοι οι γονείς θα ξέρουν ότι, όταν βάζουν το μωρό για ύπνο, είναι ασφαλείς. Δε θα χρειαστεί να υπομείνουν τον τρόμο, που τόσες άλλες μαμάδες και μπαμπάδες έχουν ζήσει, ή να βρουν το μωρό τους νεκρό στην κούνια».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.