WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παλινδρόμηση οξέος: 6 τροφές που μπορείτε να τρώτε και 6 που πρέπει να αποφεύγετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιουνίου 2022

Παλινδρόμηση οξέος: 6 τροφές που μπορείτε να τρώτε και 6 που πρέπει να αποφεύγετε
unsplash
Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια αίσθηση καψίματος που αισθάνεστε στο στήθος ή το στομάχι και προκαλείται από το οξύ του στομάχου.

Μόλις τελειώσατε το δείπνο, και ξαφνικά έχετε ένα δυσάρεστο αίσθημα καψίματος στο στήθος σας. Στην αρχή νομίζετε ότι είναι απλώς δυσπεψία, αλλά δεν φεύγει. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος και αν το αντιμετωπίζετε πολλές φορές την εβδομάδα, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε τη χρόνια εκδοχή αυτής της πάθησης που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ.

Με απλά λόγια: Όταν τρώτε, το φαγητό ταξιδεύει από τον οισοφάγο στο στομάχι σας. Ωστόσο, στο τέλος του οισοφάγου υπάρχει ένας μυς που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES), ο οποίος λειτουργεί σαν μια δικλείδα ασφαλείας για να διατηρεί το οξύ του στομάχου σας μέσα στο στομάχι όπου και ανήκει. Όταν οισοφαγικός σφιγκτήρας εξασθενεί, το οξύ του στομάχου πηγαίνει στον οισοφάγο σας, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας της παλινδρόμησης οξέος. Υπάρχει μια διατροφή που να ταιριάζει σε όλους; Όχι, ο καθένας είναι διαφορετικός. Αλλά υπάρχουν μερικά κοινά μοτίβα που προτείνουν ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε και ποια να αποφεύγετε.

Αποφύγετε: Τις τηγανητές πατάτες

Συγγνώμη σε όλους τους λάτρεις της τηγανιτής πατάτας, αλλά αυτό το αγαπημένο φαγητό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια τροφή με πολλά λιπαρά και όταν πρόκειται για την παλινδρόμηση οξέος, το λίπος σίγουρα δεν είναι φίλος σας.

Τα τρόφιμα που έχουν μεγάλες ποσότητες λίπους μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος με δύο τρόπους. Πρώτον, μπορούν να μειώσουν την πίεση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να λειτουργήσει σωστά. Δεύτερον, το να έχετε μια τροφή πλούσια σε λίπος στο στομάχι σας σημαίνει ότι το στομάχι σας θα αδειάζει πιο αργά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάει το οξύ στον οισοφάγο σας.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε εντελώς τις τηγανιτές πατάτες, απλά μπορείτε να διαπιστώσετε εάν όντως σας ενοχλούν και σε πόση ποσότητα. Και για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να σημειώνετε όλα όσα τρώτε για να δείτε σε ποιες τροφές έχετε ευαισθησία και σε πόση ποσότητητα.

Φάτε: Κρακεράκια

Τα κράκερ έχουν σημειωθεί ότι μπορεί να μειώσουν την αίσθηση καψίματος, που παρουσιάζουν οι άνθρωποι με παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, καλό είναι να επιλέγετε αυτά που δεν έχουν αλάτι, γιατί η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.

Αποφύγετε: Τον καφέ

Δυστυχώς, αρκετές δημοφιλείς τροφές μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για παλινδρόμηση οξέος και ο καφές είναι μια από αυτές. Η καφεΐνη στον καφέ πιστεύεται ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα της ΓΟΠ σε μερικούς ανθρώπους. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση.

Ακόμη όμως και χωρίς επίσημα στοιχεία, ορισμένοι άνθρωποι ανέφεραν ότι ο καφές επιδεινώνει την παλινδρόμηση οξέος.

Ωστόσο αυτό που πρέπει θυμάστε είναι ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά σε διάφορα φαγητά και ποτά. Εάν πιστεύετε ότι ο καφές επιδεινώνει την παλινδρόμηση οξέος, δοκιμάστε να τον περιορίσετε και δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Φάτε: Γλυκόριζα

Όταν πρόκειται για την έντονη, ξεχωριστή γεύση της γλυκόριζας, οι περισσότεροι άνθρωποι είτε τη λατρεύουν είτε τη μισούν. Αλλά αν αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος, τότε ένα φλιτζάνι τσάι γλυκόριζας μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να απαλύνετε τα συμπτώματα της καούρας.

Ενώ πολλά αφεψήματα από βότανα γενικά είναι καλά για την πέψη, τη ναυτία και τα αέρια, το τσάι γλυκόριζας ειδικότερα βοηθά στην πρόληψη του ερεθισμού του οισοφάγου σας απότο γαστρικόοξύ. Πως; Ενθαρρύνοντας το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα. Ναι, η βλέννα δεν βρίσκεται μόνο στο αναπνευστικό σας σύστημα. Και όταν πρόκειται για τον οισοφάγο σας, αυτή η βλέννα μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός φραγμός ενάντια στο οξύ του στομάχου σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς ορισμένα βότανα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

Αποφύγετε: Τη σόδα

Επιφανειακά, ο λόγος για τον οποίο η σόδα θα μπορούσε να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος σας φαίνεται απλός. Πολλά αναψυκτικά έχουν καφεΐνη και ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος, αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η καφεΐνη συμβάλλει στην καούρα και σε άλλα συμπτώματα.

Λοιπόν, είναι η στροφή σε αναψυκτικό χωρίς καφεΐνη η απάντηση; Δυστυχώς όχι. Και αυτό γιατί οι φυσαλίδες στα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα επεκτείνονται στο εσωτερικό του στομάχου σας. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σας. Σκεφτείτε το σαν ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Εάν ανακινήσετε αρκετά αυτό το μπουκάλι, οι φυσαλίδες θα συσσωρεύονταν πίσω από το φελλό μέχρι να σπρώξουν τον φελλό, επιτρέποντας στο υγρό να διαφύγει.

Φάτε: Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Πως; Δύο στοιχεία : Φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Συχνά, εάν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την απώλεια βάρους, η προσθήκη φυτικών ινών στο πρόγραμμα διατροφής τους μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Δεδομένου ότι το μέγεθος της μερίδας είναι σημαντικό όταν πρόκειται για παλινδρόμηση οξέος, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας. μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα που τρώτε και την πιθανότητα να ωθηθεί το στομαχικό οξύ στον οισοφάγο σας. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των λιγότερων συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος και της κατανάλωσης υψηλότερων ποσοτήτων φυτικών ινών.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, η βρώμη ολικής αλέσεως στο πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από τον διαβήτη έως τις καρδιαγγειακές παθήσεις και σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των προβλημάτων που σχετίζονται με την παλινδρόμηση οξέος .

Αποφύγετε: Τη μπύρα

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η μπύρα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Αλλά αν σκέφτεστε να επιλέξετε ουίσκι, τζιν ή άλλο είδος αλκοολούχου ποτού, ξανασκεφτείτε το.

Το αλκοόλ από μόνο του μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος, καθώς μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και να αυξήσει το οξύ στο στομάχι σας.

Επιπλέον, ενώ ορισμένες τροφές που είναι επιβλαβείς για την παλινδρόμηση μπορούν ακόμα να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες κάθε τόσο (ανάλογα, φυσικά, με το άτομο), η έρευνα έχει βρει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος σε άτομα που προηγουμένως μπορεί να μην είχαν συμπτώματα.

Φάτε: Μέλι

Αποδεικνύεται ότι αυτή η γλυκιά ουσία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πεπτικού έλκους, της διάρροιας και, ναι, της παλινδρόμησης οξέος. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ μελιού και παλινδρόμησης οξέος, μια έκθεση του 2013 στο Indian Journal of Medical Research δημοσίευσε ένα άρθρο που αναφέρει διάφορους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος.

Αποφύγετε: Τη σοκολάτα

Δυστυχώς, αυτή η αγαπημένη απόλαυση μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος. Εκτός από το γεγονός ότι η σοκολάτα είναι μια τροφή με καφεΐνη, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τρώτε σοκολάτα, το στομάχι σας μπορεί να αδειάζει πιο αργά και ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας σας (LES) μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο καλά, καθιστώντας την παλινδρόμηση οξέος πιο πιθανό να συμβεί.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και λιπαρά, η σοκολάτα έχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται μεθυλξανθίνη, η οποία μπορεί να χαλαρώσει τον LES και αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι περισσότερο οξύ από το στομάχι μπορεί να διαρρεύσει στον οισοφάγο και να προκαλέσει συμπτώματα όπως καούρα.

Φάτε: Τζίντζερ

Το τζίντζερ από μόνο του μπορεί να ανακουφίσει από την καούρα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τζίντζερ μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου.

Έτσι, εάν αισθάνεστε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος να επιδεινώνονται μπορεί να θέλετε να πιείτε λίγο τσάι τζίντζερ για να τα σταματήσετε πριν χειροτερέψουν.

Αποφύγετε: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ο εντοπισμός των ερεθισμάτων για την παλινδρόμηση οξέος μπορεί να είναι δύσκολος. Πάρτε για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά. Ενώ μερικοί άνθρωποι με παλινδρόμηση μπορεί καταναλώνουν προϊόντα όπως το γάλα, άλλοι μπορεί να έχουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η καούρα. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Εν μέρει, το πόσο λίπος περιέχει το γάλα σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για την παλινδρόμηση οξέος. Θυμηθείτε, όσο υψηλότερο είναι το λίπος σε αυτό που τρώτε, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα σας και τόσο πιο πιθανό είναι το οξύ του στομάχου να επανέλθει στον οισοφάγο σας. Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά σε αντίθεση με το πλήρες.

Και υπάρχει μια ακόμη επιπλοκή όταν πρόκειται για τα γαλακτοκομικά. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε η αντίδρασή σας στη ζάχαρη του γάλακτος μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Φάτε: Βαλσάμικο ξύδι

Περιμένατε, ότι ένα είδος ξιδιού θα είναι στη λίστα με τα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος; Λοιπόν, παρά την όξινη φύση του βαλσαμικού ξυδιού, υπάρχει ένα σημαντικό συστατικό που κάνει αυτό το ξύδι μια καλή επιλογή για άτομα με παλινδρόμηση οξέος.

Το οξικό οξύ στο βαλσαμικό ξύδι έχει ένα συγκεκριμένο είδος προβιοτικού που μπορεί να υποστηρίξει την καλή πέψη. Λάβετε υπόψη, ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένει το φαγητό στο στομάχι, τόσο πιο πιθανό είναι το οξύ να επανέλθει στον οισοφάγο και να προκαλέσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.

Όμως ενώ το βαλσάμικο ξύδι έχει πολλά πιθανά οφέλη, είναι μια όξινη τροφή. Γι αυτό καλό να είναι στην αρχή να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα και να περιμένετε αρκετές ώρες για να δείτε εάν έχετε κάποια αντίδραση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.