WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τον κρόκο του αυγού


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουνίου 2022

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τον κρόκο του αυγού
Μην πετάτε τον κρόκο, το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού.

Φανταστείτε να επιστρέφετε σπίτι, να ρίχνετε τις σακούλες με τα ψώνια στον πάγκο της κουζίνας και να ξεκινάτε να τις αδειάζετε για να βάλετε τα πράγματα στο ντουλάπι, το ψυγείο ή την κατάψυξη.

Τώρα φανταστείτε ότι αφήσατε τις μισές αγορές σας στην τσάντα και αντί να τις αποθηκεύσετε, πετάξατε τη σακούλα στον κάδο απορριμμάτων. Ακούγεται πολύ σπάταλο, σωστά;

Λοιπόν, αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν χρησιμοποιείτε μόνο τη μισή ποσότητα από τα αυγά. Τα προηγούμενα χρόνια, οι τάσεις της δίαιτας χαμηλών λιπαρών/χωρίς λιπαρά μας ενθάρρυναν να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος από τα γεύματα και τα σνακ μας.

Όμως πλέον οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν αντικατασταθεί με την ισορροπημένη διατροφή. Ενώ όλοι έχουν κατανοήσει πως η προσέγγιση "όλα ή τίποτα" δεν είναι πλεον βιώσιμη.

Γιατί όμως δεν πρέπει να πετάτε τον κρόκο του αυγού

Τα αυγά είναι μια πηγή πρωτεϊνών, αυτό δεν είναι μυστικό. Όμως ένα μόνο μεγάλο αυγό παρέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, από τα οποία σχεδόν τα μισά βρίσκονται στον κρόκο. Αυτό λοιπόν ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Διότι όταν ήμουν νέα νόμιζα ότι όλη η πρωτεΐνη ήταν στα ασπράδια των αυγών, οπότε δεν δίσταζα να πετάω τους κρόκους. Τώρα πλέον ευτυχώς γνωρίζω καλύτερα.

Εκτός των άλλων ο κρόκος περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, χολίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Επίσης τα αυγά είναι μια από τις λίγες τροφές που αποτελούν φυσική πηγή βιταμίνης D. Ένα αυγό παρέχει το 6% της Ημερήσιας Αξίας αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

Αλλά εδώ υπάρχει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο για τα αυγά: είναι ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χολίνη που έχουμε στη διάθεσή μας. Γιατί είναι σημαντική η χολίνη; Συμμετέχει στη μνήμη, τη διάθεση και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που είναι έγκυες, επειδή η χολίνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου το 90%) των Αμερικανών δεν τρώνε επαρκείς ποσότητες χολίνης.

Όμως αυτο που ίσως δεν γνωρίζετε ειναι πως δύο μεγάλα αυγά είναι αρκετά για να παρέχουν περίπου τη μισή ποσότητα χολίνης που συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες. Και παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την ημέρα, το να καταναλώνετε δύο αυγά κάθε ημέρα δεν έχει συσχετιστεί με καμία επιβλαβή επίδραση στην υγεία.

Χαίρομαι λοιπόν πολύ που βλέπω ότι απομακρυνόμαστε από τις μέρες που πετάγαμε τους κρόκους στα σκουπίδια. Είναι εντάξει αν προτιμάτε τη γεύση ή την υφή των ασπράδιων των αυγών, αλλά γενικά, ο κρόκος είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη και φυσικά η χρήση του στο μαγείρεμα δημιουργεί ένα πολύ πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.