Ναι, οι αδύνατοι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2
Τζουλιάννα Καρνέζη
14 Ιουνίου 2022
Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι εάν είστε αδύνατοι, είστε υγιείς και ότι μόνο οι υπέρβαροι παθαίνουν διαβήτη. Σωστά; Όχι απαραίτητα.
Ο διαβήτης δεν σχετίζεται με την εμφάνισή σας. Ο διαβήτης προέρχεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Ο λόγος που οι αδύνατοι άνθρωποι παθαίνουν διαβήτη; Η αιτία είναι η χαμηλή μυϊκή μάζα και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος.
Όταν κάποιος έχει φυσιολογικό ΔΜΣ και βάρος αλλά χαμηλή μυϊκή μάζα, τείνει να έχει αυξημένο ένα είδος λίπους που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος αναπτύσσεται γύρω από τα όργανά, αντί κάτω από το δέρμα, επομένως δεν είναι ορατό.
Εάν έχετε αυξημένο σπλαχνικό λίπος, μπορεί να μην φαίνεστε υπέρβαροι, αλλά μπορεί να έχετε τόσο λίπος όσο κάποιος που φαίνεται ότι έχει παραπάνω κιλά. Τα άτομα που έχουν χαμηλή μυϊκή μάζα και αυξημένο σπλαχνικό λίπος, μπορεί να φαίνονται υγιή, αλλά διατρέχουν κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο διαβήτης.
Εκτός από το σπλαχνικό λίπος, μερικές άλλες αιτίες διαβήτη σε ανθρώπους με λίγα κιλά είναι οι παρακάτω.
- Διατροφή. «Είστε ό, τι τρώτε.» Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο για διαβήτη.
- Καθιστική ζωή. Το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό σας. Και μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, ένας παράγοντας που συμβάλλει στον διαβήτη.
- Προδιαβήτης. Τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν αυτήν την κατάσταση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.
- Στρες. Όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.
Με μερικές μικρές αλλαγές, είναι εύκολο να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα κρέατα ή φυτικές πρωτεΐνες.
- Κινηθείτε. Το να είστε δραστήριοι βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Επιδιώξτε 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Σκεφτείτε γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή άρση βαρών.
- Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας. Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει άγχος.
- Ξεκουραστείτε αρκετά. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά ποιοτικά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.