WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ντομάτα: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2022

Ντομάτα: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Αποδεικνύεται ότι η ταπεινή ντομάτα είναι γεμάτη εκπληκτικά προνόμια για το δέρμα σας, το έντερο σας και πολλά άλλα. Όμως από την άλλη μεριά υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι παράγονται ετησίως 1,5 δισεκατομμύρια τόνοι ντομάτας. Και φυσικά πολλαπλές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη που έχει αυτό το λαχανικό για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στην ωμή ή μαγειρεμένη μορφή του.

Μια μέτρια ντομάτα παρέχει μόλις 22 θερμίδες και περίπου 5 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ντομάτα έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Από την άλλη όμως ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Ακολουθούν 6 οφέλη της ντομάτας στην υγεία

Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών

Μια μόνο ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Επιπλέον, οι ντομάτες παρέχουν βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία του δέρματος. Βιταμίνη Κ, η οποία είναι καλή για τα οστά σας και κάλιο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις και τη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και ισορροπίας υγρών.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Οι ντομάτες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων , διαβήτη και εγκεφαλικού .

Βελτιώνει την όραση

Το λυκοπένιο είναι επίσης καλό για τα μάτια σας. Και αυτό δεν είναι το μόνο προστατευτικό θρεπτικό συστατικό στις ντομάτες, γιατί περιέχουν επίσης λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη. Σύμφωνα με έρευνες, αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την όραση και προστατεύουν από παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύει την πεπτική υγεία

Τα υγρά και οι φυτικές ίνες στις ντομάτες μπορεί να είναι χρήσιμα εάν είστε επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με το USDA μια μεγάλη ντομάτα περιέχει 170 γραμμάρια υγρών και 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών. Απλώς να γνωρίζετε ότι σε μερικούς ανθρώπους, η οξύτητα από τις μαγειρεμένες ντομάτες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και τη δυσπεψία.

Προστατεύει την υγεία του δέρματος

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός τοματοπολτού και ελαιολάδου προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και ενισχύει την παραγωγή προ-κολλαγόνου, ενός μορίου που δίνει στο δέρμα τη δομή του και το διατηρεί σφριγηλό και νεανικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες είναι το κλειδί. Και εάν θέλετε να το πάρετε στην υψηλότερη συγκέντρωσή του, τότε πρέπει να καταναλώνετε τις ντομάτες μαγειρεμένες και μαζί το ελαιόλαδο, γιατί ενισχύει την απορρόφησή του από το πεπτικό σας σύστημα στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει σχέση μεταξύ του λυκοπενίου και λιγότερων περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών, των πνευμόνων και του στομάχου .

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ντομάτας μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από μια ασταθής αίσθηση καψίματος στην περιοχή του θώρακα. Η κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών τροφίμων προκαλεί επίσης παλινδρόμηση. Αν έχετε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος για περισσότερο από μία εβδομάδα ή δύο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φυτοχημικό λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και βοηθά το σώμα να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι κατά τα άλλα επιβλαβείς. Αλλά η περίσσεια λυκοπενίου δεν είναι καλή για τον οργανισμό, γιατί μπορεί να μειώσει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος, ειδικά όταν έχετε βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν. Η περίσσεια του λυκοπενίου στο σώμα μπορεί να σας προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, διάρροια / δυσκοιλιότητα, ναυτία και φούσκωμα που είναι συμπτώματα του IBS. Η σοβαρότητα ποικίλει μεταξύ των ατόμων.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ντομάτας είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, φλύκταινες, φυσαλιδώδες έκζεμα με ερεθισμό του δέρματος και σοβαρό κνησμό.

Επιδείνωση της ημικρανίας

Εάν έχετε προβλήματα οξείας ή χρόνιας ημικρανίας, οι ντομάτες είναι ένα μεγάλο "ΟΧΙ" για εσάς. Ακόμη και εδώ ο ένοχος είναι το υπερβολικό λυκοπένιο. Συνιστάται μετριοπάθεια.

Παρόλα αυτά τα οφέλη της ντομάτας είναι πάρα πολλά και πρέπει να είναι μέρος της καθημερινή σας διατροφής. Όπως όμως σε πολλά πράγματα, έτσι και στη διατροφή το μέτρο είναι το κλειδί.