WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο θα είναι το μέλλον των τροφίμων;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουνίου 2022

Ποιο θα είναι το μέλλον των τροφίμων;
pexels
Πριν από εξήντα χρόνια, οι Jetsons -μια σειρά κινουμένων σχεδίων- φαντάζονταν ότι στο μέλλον θα τρώγαμε γεύματα σε μορφή χαπιού. Αυτό δεν έχει συμβεί – ακόμα. Τι (και πώς) πιστεύουν οι ειδικοί ότι θα τρώμε σε 30, 40, 50 χρόνια από τώρα;

Τις τελευταίες 6 δεκαετίες σημειώθηκαν τεράστια άλματα στην καινοτομία στη γεωργία και στη μεταποίηση τροφίμων. Από το 1960, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί – ωστόσο η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων έχει υπερτριπλασιαστεί, ενώ χρησιμοποιεί μόνο 15% περισσότερη γη. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπέροχο, αλλά έχει ένα τίμημα τόσο για την υγεία μας όσο και για τον πλανήτη.

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν παχυσαρκία, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 17% από το 1990. Και ο τρόπος που καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και μεταφέρουμε τα τρόφιμα συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή που μπορεί σύντομα να κατακλύσει τον πλανήτη.

ειδικοί λένε ότι σε τρία πράγματα πρέπει να δώσουμε βάση: στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία τροφίμων και την τροφή ως φάρμακο.

Φαγητό και βιωσιμότητα

Το 2020, περίπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν είχαν αρκετό φαγητό, ενώ ο πληθυσμός της Γης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να παράγουμε έως και 56% περισσότερη τροφή για να μπορέσουν να έχουν όλοι φαγητό. Όμως δεν μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με βιώσιμο τρόπο χωρίς κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Ωστόσο, σημειώνουμε πρόοδο. Εάν ο καθένας παίξει τον ρόλο του – επιστήμονες και αγρότες, κατασκευαστές και έμποροι λιανικής, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, και φυσικά, καταναλωτές – μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη και να έχουμε αρκετή θρεπτική τροφή για να ζήσουμε. Εξάλλου η γεωργία είναι πολύ πιο βιώσιμη τώρα από ό,τι ήταν το 1980. Γενικά τα πράγματα είναι καλύτερα και βελτιώνονται, απλώς όχι αρκετά γρήγορα.

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας επιτίθενται στις προκλήσεις από πολλές οπτικές γωνίες, όπως:

  • Με τον μετασχηματισμό της γεωργίας
  • Μειώνοντας τη σπατάλη των τροφίμων
  • Παράγωντας εναλλακτικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του «κρέατος» φυτικής προέλευσης, εντόμων και φυκιών
  • Συσκευάζοντας τα τρόφιμα με καινοτόμους τρόπους για τη μείωση της ζημιάς, την παράταση της φρεσκάδας και την καταπολέμηση των βακτηρίων

Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι, ωστόσο πολλοί νέοι πλέον είναι αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και αυτό δίνει σε όλους μας ελπίδα.

Καινοτομίες στην τεχνολογία τροφίμων

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, έχουμε δει πολυάριθμες νέες έννοιες να επικρατούν, όπως το κρέας φυτικής προέλευσης, η κομποστοποιήσιμη και πολλές άλλες. Καθεμία από αυτές έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτό που τρώμε πιο υγιεινό ή πιο βιώσιμο, εάν φυσικά η τεχνολογία λειτουργεί όπως ελπίζουμε και αρκετοί άνθρωποι την αγκαλιάσουν.

Η πρόκληση, επισημαίνουν ορισμένοι ειδικοί, θα είναι να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών που κάναμε με προηγούμενες καινοτομίες. Γιατί πολλοί πέτυχαν τους στόχους που τους είχαν τεθεί, αλλά στην πορεία δημιούργησαν νέα προβλήματα. Για παράδειγμα πολλές γεωργικές πρακτικές που πίστευαν ότι ήταν οι καλύτερες αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν τόσο φιλικές προς το κλίμα ή καλές για την ανθρώπινη υγεία.

Η τροφή ως φάρμακο

Η ιδέα ότι τα τρόφιμα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες δεν είναι καθόλου νέα, αλλά η σύγχρονη ζωή έχει δείξει ότι ισχύει και το αντίθετο. Το φαγητό μπορεί να είναι θανατηφόρο, και όχι μόνο όταν τρώτε τα μουχλιασμένα υπολείμματα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Το 2019, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως.

Αν συνεχίσουμε με τον ρυθμό των τελευταίων 20 ή 30 ετών, θα τρώμε σχεδόν τα ίδια πράγματα, και θα είμαστε απίστευτα άρρωστοι. Όμως εάν όλοι καταλάβουμε τι μπορεί να προκαλέσει η ανθυγιεινή διατροφή στη γενική μας υγεία, τότε οι δίαιτες θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές.

Ωστοσο τα παρακάτω σημάδια υποδηλώνουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση:

  • Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες χρησιμοποιούν ελάχιστα επεξεργασμένα, θρεπτικά συστατικά.
  • Σε όλο τον κόσμο, προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης πειραματίζονται με «συνταγές» για θρεπτικά προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Το Κογκρέσο μόλις χρηματοδότησε μια Διάσκεψη του Λευκού Οίκου για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Και θα είναι το δεύτερο τέτοιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ποτέ – το πρώτο πραγματοποιήθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, το 1969.
  • Μια ομάδα περισσότερων από 60 χωρών, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί στον κόσμο λαμβάνει ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο κάθε μέρα.

Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται περισσότερο τη διατροφή και τη βιωσιμότητα. Είμαστε στην άκρη του γκρεμού και μπορούμε είτε να πέσουμε είτε να γλυτώσουμε. Νομίζω ότι είμαστε στο 50-50 αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.