WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερφαγία σε παιδιά: Πώς θα την αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Αυγούστου 2022

Υπερφαγία σε παιδιά: Πώς θα την αντιμετωπίσετε
pexels
Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας τρώει όλη την ώρα. Μπορεί να φαίνεται ότι τρώει πολλά σνακ μεταξύ των γευμάτων ή τρώει υπερβολικά στα γεύματα. Πώς ξέρετε αν αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι ανησυχητικό ή κάτι φυσιολογικό που θα περάσει; Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να αποφύγει την υπερκατανάλωση τροφής;

Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή, ίσως μεταξύ 1 και 2 ετών. Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να διδάξουν και να ενθαρρύνουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι σημαντικό να ξεκινούν από νεαρή ηλικία και να συνεχίζονται μέχρι την εφηβεία:

Γίνε καλό πρότυπο

Να έχετε υγιεινά σνακ στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, βάλτε σε κάποιο εμφανές σημείο φρούτα όπως μήλα και μπανάνες, ωμά λαχανικά όπως καρότα και σέλινο ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματα που φτιάχνετε.

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να κάνει ισορροπημένες επιλογές στα σχολικά γεύματα.

Ξεχάστε τον «κανόνα του καθαρού πιάτου». Το παιδί σας θα πρέπει να σταματήσει να τρώει όταν νιώθει χορτάτο.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή. Αντίθετα, επιβραβεύστε τις καλές συμπεριφορές με μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα (για παράδειγμα, πηγαίνετε μπόουλινγκ αντί να φάτε παγωτό).

Ασκηθείτε μαζί με το παιδί σας

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι σωματικά δραστήριο. Αυτό προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη).

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Βοηθά να γίνουν δυνατά τα οστά και οι μύες.
  • Χτίζει δύναμη και αντοχή.
  • Μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο και την ψυχική ευεξία.
  • Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.
  • Αποτρέπει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η American Academy of Family Physicians (AAFP) αναγνωρίζει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη και ενθαρρύνει όλα τα παιδιά και τους έφηβους να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Η AAFP ενθαρρύνει επίσης τους γονείς και τα σχολεία να θέτουν τη σωματική δραστηριότητα ως προτεραιότητα. Οι παρατεταμένες περίοδοι σωματικής αδράνειας θα πρέπει επίσης να αποθαρρύνονται τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει σωματικά δραστήριο

Περιορίστε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας σε όχι περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Ο χρόνος οθόνης περιλαμβάνει παιχνίδια στον υπολογιστή, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αποστολή γραπτών μηνυμάτων και παρακολούθηση τηλεόρασης ή DVD. Δώστε το καλό παράδειγμα περιορίζοντας και τον δικό σας χρόνο οθόνης.

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει σωματικές δραστηριότητες που του αρέσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να απολαμβάνει να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα, να χορεύει, να παίζει σε εξωτερικούς χώρους ή να κάνει εθελοντική εργασία.

Κάντε τη σωματική δραστηριότητα μέρος του τρόπου ζωής όλης της οικογένειας. Κάντε μια βόλτα, κάντε ποδήλατο ή δουλειές στο σπίτι μαζί. Προγραμματίστε ενεργές οικογενειακές εξόδους.

Πρέπει να σκεφτώ μια δίαιτα απώλειας βάρους για το παιδί μου;

Μην βάζετε το παιδί σας σε δίαιτα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Τα παιδιά χρειάζονται έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να αναπτυχθούν.

Πότε είναι φυσιολογικό το παιδί μου να τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο;

Μερικές φορές είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο. Και μπορεί να πάρει κάποιο επιπλέον βάρος, ακριβώς πριν από μια εκτίναξη της ανάπτυξης σε ύψος.

Για ορισμένα παιδιά η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να είναι σημάδι διατροφικού προβλήματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματική διατροφική διαταραχή ή διατροφική διαταραχή, όπως διαταραχή υπερφαγίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.