WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τη διατροφική κουλτούρα και πώς να τα προστατέψουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουλίου 2022

Πώς κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τη διατροφική κουλτούρα και πώς να τα προστατέψουμε
Από τη στιγμή που καλωσορίζετε το μωρό σας στον κόσμο, το υποδέχεται μια κοινωνία με εμμονή με «το τέλειο σώμα»

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι αλλαγές πραγματοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα, μεταξύ άλλων στον τομέα της κουλτούρας της διατροφής. Η πλειονότητα των μεγαλύτερων μελών της οικογένειάς μας -θεία, θείος, παππούς, γιαγιά- μεγάλωσαν χωρίς να έχουν πρόσβαση στο ένα χιλιοστό των πληροφοριών που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας, ενώ ακόμα και η σύνθεση των προϊόντων ήταν διαφορετική.

Παρόλα αυτά η διατροφή επηρεάζει και συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας, αφού ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιόμαστε, με σχόλια σχετικά με το βάρος γέννησής μας και συνεχίζει να μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Τι ακριβώς όμως είναι η διατροφική κουλτούρα;

Η διατροφική κουλτούρα είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων και ιδεών που εξισώνουν το αδύνατο σώμα με την υγεία και την αρετή. Μας λέει ότι η αξία ενός ατόμου είναι συνδεδεμένη με το μέγεθος του σώματός του. Λατρεύοντας το λεπτό ιδανικό σώμα, η διατροφική κουλτούρα προωθεί την απώλεια βάρους (με κάθε κόστος) ως μέσο για την επίτευξη του στόχου. Ταυτόχρονα, η διατροφική κουλτούρα θεωρεί μόνο ορισμένα τρόφιμα ή τρόπους διατροφής ως «υγιεινά».

Ακολουθούν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη διατροφική κουλτούρα.

Μην καθορίζετε κάποιο σώμα ως το ιδανικό

Τα ανθρώπινα σώματα δεν προορίζονται να φαίνονται όλα ίδια. Αρκεί να δει κανείς διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και θα καταλάβει ότι τα σώματα έχουν όλα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.

Το μέγεθος του σώματος ενός ατόμου δεν υπαγορεύει (από μόνο του) την «υγεία» του. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η υγεία μας ορίζεται από μια απλή εξίσωση, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε.

Παρόλα αυτά η διατροφική κουλτούρα θέλει να πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να είμαστε αδύνατοι – απλώς τρώμε λιγότερο και κινούμαστε περισσότερο. Όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αξιοθαύμαστα ψευδής δήλωση.

Υπάρχουν τόσοι περισσότεροι παράγοντες (π.χ. φύλο, φυλή, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, κατάσταση αναπηρίας, ιστορικό δίαιτας κ.λπ.) που επηρεάζουν το βάρος ενός ατόμου. Επίσης, υπάρχει και η γενετική. Γνωρίζατε ότι η έρευνα υποστηρίζει ότι το 40-75% της διακύμανσης στο σχήμα και το μέγεθος του σώματος οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες;

Σταματήστε τις διακρίσεις βάρους

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά με υψηλότερο βάρος είναι πιο πιθανό να εκφοβιστούν από τους συνομηλίκους τους. Αυτό που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όμως είναι ότι τα μέλη της οικογένειας είναι πιο συχνά πηγές προκατάληψης βάρους από ό,τι οι συνομήλικοι. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 72% των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν βιώσει προκατάληψη βάρους από μέλη της οικογένειας.

Το στίγμα του βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σωματική δυσαρέσκεια. Ο στιγματισμός με βάση το βάρος είναι επίσης προγνωστικός παράγοντας υπερφαγίας, αύξησης βάρους, ακραίων μέτρων ελέγχου του βάρους και αυξημένου κινδύνου για διατροφικές διαταραχές.

Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά σας την επιρροή της διατροφικής κουλτούρας στους γύρω μας και μάθετε τα να υπερασπίζονται όλους τους ανθρώπους διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών.

Δώστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας

Μην ντρέπεστε και μην ξεχωρίζετε τα μέρη του σώματός σας ή τις επιλογές τροφίμων μπροστά στα παιδιά σας. Αναζητήστε τρόπους για να μιλήσετε με αγάπη για τα τρόφιμα που τρώτε και αποφύγετε να σχολιάσετε το σώμα του παιδιού σας.

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι το να σχολιάζουν το σώμα των άλλων ή τις επιλογές φαγητού δεν είναι όμορφο. Επίσης μην κατηγοριοποιείτε τα τρόφιμα σε «καλά και κακά» ή «υγιεινά και ανθυγιεινά. Αντ αυτού μάθετε στο παιδί σας να βλέπει το φαγητό απλά ως φαγητό. Πείτε του για τα οφέλη που προσφέρει η κάθε τροφή. Για παράδειγμα, η σοκολάτα είναι νόστιμη, ενώ η μπανάνα είναι νόστιμη, αλλά προσφέρει επίσης βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Αυτή είναι μια θετική προσέγγιση, η οποία να του επιτρέπει να απολαμβάνει τις λιχουδιές με μέτρο.

Επιλέξτε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που έχουν να πουν μόνο θετικά πράγματα για το φαγητό

Το να περιτριγυρίζεστε με άλλους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες με εσάς, είναι πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμο για τα παιδιά να λαμβάνουν συνεπή μηνύματα καθώς μεγαλώνουν και να μαθαίνουν πώς να τρέφουν και να φροντίζουν το σώμα τους.

Επιλέξτε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που έχουν τους ίδιους στόχους με εσάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάποιες άβολες συζητήσεις με φίλους ή μέλη της οικογένειας σχετικά με τα τρέχοντα μηνύματά τους σχετικά το φαγητό και το σώμα. Μια καλή λύση είναι να δώσετε μερικά παραδείγματα για το πώς θα θέλατε να μιλούν για το φαγητό, την άσκηση ή το σώμα στα παιδιά σας.

Μάθετε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν το φαγητό

Η διατροφική κουλτούρα μας θέλει να πιστεύουμε ότι το φαγητό έχει να κάνει με την επιλογή «καθαρών τροφών», την κατανάλωση χαμηλών θερμίδων και με το να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών. Αν και ορισμένες διατροφικές πρακτικές δεν είναι από μόνες τους αρνητικές, ωστόσο η εμμονή με το φαγητό δεν είναι υγιής ή χρήσιμη ούτε για εσάς αλλά ούτε και για τα παιδιά σας .

Από την άλλη μεριά εάν μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν το φαγητό και να ακούνε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας, θα τα βοηθήστε να καλλιεργήσουν μια καλή σχέση με το φαγητό και με το σώμα τους.

Με τη βοήθειά σας, τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν μέρος μιας νέας γενιάς, απελευθερωμένης από τα πλοκάμια της διατροφικής κουλτούρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.